Naslovnica Kultura Kazalište

Redateljica Saša Broz postala ravnateljica Opere u Rijeci

U pulskom INK-u dvije je sezone obnašala funkciju ravnateljice, a za vrijeme njenog mandata kazalište je produciralo brojne predstave s najvećim imenima hrvatskog glumišta
14. travnja 2013. u 13:06 0 komentara 16 prikaza
Saša Broz
Foto: pixsell

Na prijedlog intendantice Nade Matošević Orešković, Kazališno vijeće HNK Rijeka je donijelo odluku o imenovanju Saše Broz ravnateljicom Opere HNK Ivana pl. Zajca. Njen mandat počinje 15. travnja.

„Izuzetno sam počašćena pozivom intendantice Nade Matošević Orešković i vjerujem da ću kao ravnateljica Opere opravdati u potpunosti njezino povjerenje. Čeka nas velik i odgovoran posao, a za mene osobno to je ostvarenje mog umjetničkog sna. Opera HNK Ivana pl. Zajca je doista snažan i vrlo kvalitetan ansambl. Veselim se radu s tim sjajnim umjetnicima“, rekla je  Saša Broz. 

 Saša Broz je rođena 19. listopada 1968. godine u Zagrebu gdje je završila osnovnu i srednju školu. Paralelno pohađala i Školu za klasični balet i ritmiku u Zagrebu. Školovanje za balerinu klasičnog baleta nastavlja u Moskvi na prestižnom Moskovskom akademskom koreografskom učilištu (MAXY). Završava dvogodišnje  poslijediplomsko usavršavanje u Moskvi, ali  nakon  ozbiljne ozljede stopala prekida karijeru balerine i vraća se u Hrvatsku.

Potom upisuje smjer Kazališne režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti.  Po struci diplomirana kazališna redateljica profesionalno se režijom počela baviti već na drugoj godini studija. Do sada režirala u HNK-u u Zagrebu, DK Gavella, &TD-u, Satiričkom kazalištu Kerempuh, Teatru Žar ptica, Gradskom kazalištu Trešnja u Zagrebu, na Sceni \"Gorica\" u Velikoj Gorici.  U samostalnoj produkciji režirala u zagrebačkom Paromlinu i Maloj sceni.

Izvan Hrvatske, rado izdvaja suradnju s Narodnim pozorištem u Tuzli. Bila je višegodišnji suradnik HRT-a kao redateljica sinhronizacije animiranih filmova i redatelj na posebnim projektima. Četiri puta režirala je dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta, a režirala je i otvaranje 50. Pula film festivala. U pulskom INK-u dvije je sezone obnašala funkciju ravnateljice, a za vrijeme njenog mandata kazalište je produciralo brojne predstave s najvećim imenima hrvatskog glumišta i dobilo nagrade na talijanskom festivalu u Cividaleu i na festivalu u Tivtu u Crnoj Gori.

 

ccc
Pogledajte kako smo našu pobjednicu uz CCC Shoes and Bags brend pretvorili u trendi mamu

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.