Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVANA MEDO BOGDANOVIĆ

Redatelji žele da se dramske premijere isele iz starog grada

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Denis Derk
09.07.2018.
u 15:29

Uspjeli smo prebrojiti 130 različitih lokacija na kojima su se održavali programi Ljetnih igara - kaže ravnateljica

Sutra se otvaraju 69. Dubrovačke ljetne igre, a ulaznica za neke programe ima još iznimno malo. Prema riječima ravnateljice Igara Ivane Medo Bogdanović, najveći interes vlada za dramske premijere, gostovanja hrvatskih kazališnih uspješnica, ali i koncert svjetski poznatog violončelista Mische Maiskog koji će sa Zagrebačkom filharmonijom u srijedu 11. srpnja otvoriti glazbeni dio programa pred crkvom sv. Vlaha. Puno je upita i za koncert čuvene američke jazz-pjevačice Dee Dee Bridgewater koja će nastupiti uz Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije 18. srpnja ispred katedrale, ali i za klavirski recital Daniila Trifonova, umjetnika koji je osvojio prvu nagradu i Grand-prix na natjecanju Čajkovski u Moskvi.

Bit će rasprodano

– To će zacijelo biti programi za koje se može reći da će biti rasprodani – veli Ivana Medo Bogdanović koju pitamo kako to da su dvije dramske premijere ovogodišnjih Igara premještene izvan stare gradske jezgre u kojoj se umjetnici već godinama bore za životni prostor.

– Činjenica da se dvije dramske premijere igraju izvan zidina uistinu je potpuno slučajna, a rezultat je izbora redatelja Horvata i Harjačeka. Uostalom, radi se o dvije pozornice, Lokrumu i parku bivše stare bolnice, koje su Igre često koristile za postavljanje svojih predstava. Inače, uspjeli smo prebrojiti više od 130 različitih lokacija koje su Igre u svojoj povijesti koristile, a nastavljamo otkrivati nove, poput ljetnikovca Bunić Kaboga i skladišta Luke Dubrovnik ove godine – veli Ivana Medo Bogdanović. A od kojih programa koje je publici ponudilo potpuno novo vodstvo festivala ravnateljica koja je na toj funkciji od 2013. godine najviše očekuje?

– Osobno velika očekivanja imam od programa “Ključevi od Grada” koji predstavlja prve sistematične napore u smjeru razvoja publike. I to svih generacija, pa tako prvi put i one najmlađe publike. Oni su garancija budućnosti festivala i veselim se što će ovo ljeto biti ravnopravna publika u našim gledalištima – rekla nam je. Program “Ključevi od Grada” obuhvaća izložbe Josipa Pina Trostmanna pod nazivom “Dubrovnik iz Svetog Jakova s dvije palme” u povodu umjetnikova osamdesetog rođendana te skupna izložba koja se priprema s Art radionicom Lazareti nazvana “Užasi zavičaja” s radovima suvremenih dubrovačkih umjetnika. U sklopu ovoga programskog bloka u Dubrovniku će se održati razgovor s Kristianom Novakom i Tomislavom Zajecom, čija predstava “Črna mati zemla” u izvedbi ZKM-a gostuje na Igrama, te predavanje Tanje Trške “Tragom mita o Michelangelu” u povodu dramske premijere “Michelangela”. O predstavi “Pod balkonima” razgovarat će Lada Čale, Dario Harjaček i Vedrana Klepica, a tu je i okrugli stol “Prostor za drugačije? Mogućnosti kulture u Dubrovniku”, koji će 10. kolovoza u Art radionici Lazareti okupiti brojne kulturnjake. U programu za djecu su i “Karneval životinja” Saint-Saensa, nastupi Jasne Held, Nenada Sinkauza te likovna radionica Lucije Vuković i Helene Puhare iz cavtatske kuće Bukovac.

Stranci će ići na koncerte

A kupuju li stranci ulaznice za programe Dubrovačkih ljetnih igara na internetu?

– Ulaznice su u prodaji već šest mjeseci i vidljivo je da su stranci već u veljači i ožujku, pri planiranju svog putovanja u Dubrovnik, kupovali ulaznice, i to pretežno za glazbene programe – veli ravnateljica Medo Bogdanović.

1/8

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije