Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teatar 21. stoljeća Predstavljanje dramske predstave "Quartet v4.0" u Abrons Art Centru

Redatelja Igora Talijančića hvali čak i stroga njujorška kritika

'kvartet4_jjk_Kul_280210'
Foto: 'Photoshop'
1/7
28.02.2010.
u 16:35

Hrvatima je krenulo: Zahvaljujući Danieli Urem iz Zaklade Doors na sastanke s američkim dramaturzima uskoro će Tena Štivičić, Ivana Sajko i Jasen Boko

U umjetničkom centru Abrons u New Yorku u četvrtak je održana premijera predstave "Quartet v4.0" teatra Wax Factory, koju je prema djelu Heinera Müllera režirao Ivan Talijančić.

Zaslijepljeni žudnjom

Predstava se bavi univerzalnim temama: ratom, apokalipsom i smrtnosti, a sve kroz iznimno okrutan, ali istodobno intiman odnos dvoje protagonista, koje Müller posuđuje iz "Opasnih veza".

– Mislim da se svi možemo prepoznati u nekom Valmontu ili Merteuil, kada smo zaslijepljeni žudnjom prema nekome ili nečemu, u stanju smo to do kraja uništiti samo da bi zauvijek bilo naše – smatra Talijančić, koji već desetak godina nakon što je magistrirao na Sveučilištu Columbia uspješno radi u Americi.

Prijašnju verziju Kvarteta (Quartet v2.0) radili su u koprodukciji sa splitskim Ljetom, gdje su predstavu premijerno izveli u kolovozu 2002., te naknadno s njom gostovali na festivalima u Dubrovniku i Zadru. Slijedili su Slovenija, BiH, Italija i na kraju SAD.

Bolja nova verzija

– Predstavom sam zadovoljan, mislim da je čak bolja nego što je prije bila, tako da već planiramo buduće angažmane. Ako nađemo prave partnere, svakako bi me radovalo gostovanje u Hrvatskoj – potvrdio je Talijančić. Glumci Erika Latta i Todd Peters oduševili su američku publiku, a "Kvartet" i Ivan Talijančić dobili su pozitivne ocjene i newyorške kritike. Village Voice ih proziva "teatrom 21 stoljeća". Hrvatski umjetnici sve brže prodiru na konkurentnu, njujoršku kazališnu scenu. U predstavljanju predstave pomogla je Daniela Urem iz Zaklade Doors, koja sredinom svibnja priprema dolazak Tene Štivičić, Ivane Sajko i Jasena Boke u New York. Tamo će s američkim dramaturzima razgovarati o prevođenju hrvatskih predstava i postavljanju na njujorškim pozornicama.

Komentara 1

FO
FOISZ
03:10 30.03.2010.

Pa New York je pun \"Digića\", pa jasno da hvale svoga \"Talijančića\". Svako svoga konja hvali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije