Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi ratni spektakl

Redatelj Veljko Bulajić o snimanju ratne epopeje o tragediji Vukovara

Veljko Bulajić
arhiva VL
21.02.2011.
u 20:23

Nakon što je „Bitka na Neretvi“ nedavno uvrštena među deset najboljih ratnih filmova i zajedno s njima ušla u novi krug distribucije, Bulajiću ne bi trebalo predstavljati problem da za projekt „Vukovar“ zainteresira strane partnere

Veljko Bulajić i producentska kuća „Luka grupa“ održali su sastanak s koordinacijom vukovarskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata zbog pripreme filma „Vukovar“ za koji redatelj smatra da bi mogao ući u realizaciju ovoga ljeta ili jeseni.

I nastanak države

– U nizu dosadašnjih kontakata i sastanaka razmatrano je kako realizirati film „Vukovar“ koji bi našim i gledateljima u svijetu prikazao veličinu borbe i muke branitelje Vukovara koji su se prenijeli na cijelu Hrvatsku – kaže Bulajić. –  Pristup je filmu takav da je obrana Vukovara na simboličnoj razini istodobno film o nastanku hrvatske države, ona zato i spada u velike povijesne događaje. Vukovar je, poput bitke kod Lenjingrada, u samom vrhu ljestvice velikih tragičnih tema, no u filmu je riječ o ljudskim sudbinama...

Najveći problem filma pitanje je, dakako, financiranja. Bulajićevo je ime pojam za velike spektakle, ali situacija u sadašnjoj domaćoj kinematografiji bitno različita od nekadašnje u kojoj je redatelj stvarao „Bitku na Neretvi“, „Veliki transport“, „Kozaru“, „Atentat u Sarajevu“, a pitanje je čak imamo li danas infrastrukturu s kakvom je prije pet godina snimio „Libertas“.

– U svim sektorima filmske produkcije mi imamo kvalitetne filmske radnike koji mogu napraviti složeniji film, međutim zbog pitanja financija postoje dva plana; prvi je da se snimi film u okviru sredstava koje dodjeljuje Hrvatski audiovizualni centar, a drugi je internacionalizacija filma – kaže Bulajić. 

Traže se domaći sponzori

Nakon što je „Bitka na Neretvi“ nedavno uvrštena među deset najboljih ratnih filmova i zajedno s njima ušla u novi krug distribucije, Bulajiću ne bi trebalo predstavljati problem da za projekt „Vukovar“ zainteresira strane partnere. No želimo li internacionalni projekt? A puno je veće pitanje može li računati na podršku domaćih sponzora bez kojih filmovi ovakvoga tipa ne nastaju ni u svijetu. Usta naših velikih gospodarstvenika bila su puna hrvatske države kad je to značilo širenje njihovih poslova, ali dobiti nešto od prihoda koje su stekli posljednjih godina da bi se prikazala stradavanja koja su pridonijela tome da danas budu gdje jesu, to bi mogao biti film za sebe.

 

Komentara 22

SB
sbb
22:18 21.02.2011.

Nek stari prdonja snimi Neretvu Part 2. Ono kad se pocnu otkopavati grobovi. Remekdijelo. Onda Part 3. sudenje. Kao u Nuremburgu.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
23:40 21.02.2011.

Zar je takva nestašica redatelja u Hrvatskoj? Treba biti vrlo oprezan sa filmom o Vukovaru, inače bi to vrlo lako mogao postati film o \"stradanju\" Srba.

MA
margaritas
21:09 21.02.2011.

pored ovoliko mladih rezisera javlja se ovaj ishlapljeli starac partizanski reziser i on bi radio film o vukovaru a da mu savjetnici budu prijatelji budo loncar stipe mesic josip manolic a glavni glumac rade serbedija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije