Naslovnica Kultura Kazalište

Recesija i Lady Gaga čine okružje u kojem nastaju domaći festivali

Uprizorena autoironična najava prvog festivala britanske drame u zagrebačkom SC-u
11. studenoga 2010. u 19:47 0 komentara 2 prikaza
Marko Cindrić
Foto: Nu:Write

– A kaj da ti velim, tak je kak je. Sjajna vam je ideja. Ali... Festival će vam propasti, tog ste svjesni? 

– Poštovani, to je krasna, hvalevrijedna inicijativa, i točno ono što je ovom gradu nedostajalo. Nažalost, ne možemo vam pružiti nikakvu financijsku potporu, znate kako je, recesija...

– Lady Gaga, to je art. A ne ovo što kod nas prolazi pod umjetnost...

Svi diskursi protiv festivala

Takvim uvidom u različite diskurse kojima ih je okolina odgovarala od osnivanja novog festivala glumac Marko Cindrić (Odisej u Buljanovom “Kiklopu”) i njegovi suradnici najavili su prvi Nu:Write, festival britanske drame i teatra koji će se od 16. do 21. studenog održati u prostorijama SC-a.

U programu su najavljene predstave kazalištaraca s kojima se Cindrić imao prilike susresti tijekom četverogodišnjeg studija na Oxford school of drama. Festival otvara svjetska premijera novog komada “Stealing Sweets and Punching People” autora Phila Portera, kućnog pisca pri Royal Shakespeare Companyju.

Tu je i “Suitcase Circus” lutkarsko-glazbenog dua Folded Feather, zatim “True Love Waits” u izvedbi Box of Tricks Theatre Company, “Tiny Volcanoes” trupe Paines Plough, “Is Everyone OK?” stand-up grupe Nabokov, “The Origin of Species” Tangram Theatrea te “Ponoćne matineje” The Tristan Bates Theatrea u suradnji sa studijem Kubus, teatrom Gaudeamus i plesnim studijem Kelkope.

Dramsko pismo u prvom planu

Najavljen je i popratni glazbeni program britanskih i hrvatskih izvođača, a britanski gosti će, uz predstave, održati i niz radionica za domaće dramatičare.

U središtu pozornosti Nu:Writea prije svega je dramsko pismo pa su na predstavljanje doveli i hrvatske dramaturge nove generacije Ivora Martinića i Gorana Ferčeca.

– Mnogi kukaju nad uvjetima u kojima rade mladi domaći dramatičari, no loše je stanje u branši posljedica nedostatka šire kulturne politike od koje podjednako pate i druge grane umjetnosti – upozorio je Ferčec.  

Maistra
PROMO
Razvoj karijere u najboljim hrvatskim hotelima

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.