Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ratni spektakl

Reakcije u Srbiji na vijest kako je 'Bitka na Neretvi' hrvatski film

Veljko Bulajić portal (1)
Anto Magzan/PIXSELL
08.03.2013.
u 21:05

- "Bitka na Neretvi" je jugoslavenski film i nitko nema pravo ga prisvajati. To je bio državni projekt za koji je Bulajić dobio basnoslovan novac. - rekao je za beogradske Večernje novosti povjesničar filma dr. Petar Volk.

Beogradske Večernje novosti donose reagiranja u Srbiji na vijest kako je ratni spektakl s kraja 60-tih \"Bitka na Neretvi\" hrvatski film i da će Jadran film ubuduće biti jedini ovlašten za zastupanje ovog filma za koji redatelj, Veljko Bulajić tvrdi da se još prikazuje po svijetu. Prije tri godine uvršten je među deset najznačajnijih filmova o Drugom svjetskom ratu.

Za Novosti je reagirao povjesničar filma i svjedok nastanka \"Bitke na Neretvi\" dr. Petar Volk.

- Bio sam neposredno uključen u sva događanja oko tog filma, čak i u sklapanje ugovora sa stranim glumcima koji su za to vrijeme dobili astronomske honorare. Motiv za snimanje nije bio umjetničke, već isključivo političke prirode. Trebalo je dokazati kako su se svi naši narodi borili u NOB-u. Tako su se u projekt uključile sve republike i pokrajine, ali se iz čisto administrativnih razloga Jadran film vodio kao izvršni producent. \"Bitka na Neretvi\" je jugoslavenski film i nitko nema pravo ga prisvajati. To je bio državni projekt za koji je Bulajić dobio basnoslovan novac, koje nitko prije njega nikada nije dobio. Zato držim da nije imao pravo na ovakav potez - rekao je dr. Petar Volk.

Redatelj Veljko Bulajić drži kako u svemu ovome nema politike već se isključivo radi o skrbi za daljnju sudbinu ovog filma.

- Više ne postoji jugoslavenska kinematografija. Film je nastao u Hrvatskoj, a odavde su režiser, kompozitor, snimatelj, montažer. Zato je logično da se film dalje navodi kao hrvatski - rekao je Novostima Veljko Bulajić objašnjavajući zašto njegov legendarni film više nije jugoslavenski, već hrvatski. 

>> Bulajićeva \'Bitka na Neretvi\' i službeno postala hrvatski film

Komentara 1

Avatar Prodanović
Prodanović
22:11 08.03.2013.

Bravo gosp. Bulajić, da je više takvih ljudi kao Vi, bilo bi manje raznih Pupovaca i sličnih!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije