Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matica hrvatska

Ratna drama kao težnja normalnom životu

Sanja Nikčević
PIXSELL
02.03.2012.
u 15:18

Sanja Nikčević predstavila je 11 ratnih drama nastalih tijekom Domovinskog rata, od drama, komedija, farsi, pa čak i mjuzikla

Sanja Nikčević predstavila je 11 drama nastalih za vrijeme Domovinskog rata na Kazališnoj večeri u Matici hrvatskoj. Odigrane su scene iz predstava "Deložacija" Mire Gavrana, "Tatarski biftek" Zvonimira Zoričića te "Dobro došli u rat" Davora Špišića, a mogle su se čuti i radiodrame "Sv. Roko na brdu" (melodrama), "Blublanche, tango i rat", "Doviđenja u Nuštru", "Srijemski put", "Smrtonosni povratak" te su puštene videosnimke drama "Farsa od gvere" i mjuzikl "Živim".

 Sva ta djela pokazala su da je domaća kazališna umjetnost bila i te kako živa tijekom posljednjeg rata – od predstava koje su se izvodile u pauzama između granatiranja (“Koraci” B. Brechta iz 1992., Osijek), a kazalište se tijekom tog razdoblja pokazalo većim od samoga sebe, ali i kao životno važno mjesto susreta, mjesto gdje se težilo normalnome životu unatoč agresiji, istaknula je Sanja Nikčević.

Tijekom četiri godine rata u Hrvatskoj napisano je 31 djelo – 13 ih je izvedeno u kazalištu, a ostala na radiju ili TV-u.

Komentara 1

KO
Kora
18:17 02.03.2012.

A je li bilo publike? (Osim organizatora?)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije