Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razgovor Sreten Mokrović

Rast franka je kao da je u susjedstvu pala bomba

Sreten Mokrović
Foto: Damijan Nenadić
23.01.2015.
u 11:58

Monodrama "Bankar anarhist" bavi se dramatičnim sudbinama dužnika u švicarcima

Kao da je u susjedstvu grunula bomba. Tako me se dojmila prošlotjedna neočekivana vijest o rastu švicarskog franka. Potvrdila mi je nužnost predstave i solidariziranja s problemom – govori glumac Sreten Mokrović, o premijeri monodrame "Bankar anarhist" u produkciji Binocular teatra, održane u srijedu u zagrebačkom kinu Grič u kojem se igra i večeras.

Oslobođenje od fikcija

Na žalost svih dužnika u švicarskim francima, prošlotjedni je šok ponovno aktualizirao problem, u vrijeme kada se smatralo da je ušao u neku fazu mirovanja, a time je i Mokrovićeva predstava dobila na aktualnosti.

– Inicijalnu iskru za predstavu kresnuo je gospodin Borna Armanini kad mi je prije godinu dana predložio suradnju na romanu Fernanda Pessoae "Bankar anarhist". Temu romana, pitanje slobode i oslobođenja od društvenih fikcija, vezao je za problem naših ljudi koji su se našli u nezavidnoj situaciji s kreditima u švicarskim francima. Eto... to je bila polazišna točka iz koje je izrasla ova naša predstava. Sam rad na predstavi trajao je, s prekidima, oko devet mjeseci, temeljio se na improvizaciji, razgovoru o bankama i sustavu, pisanju scenarija... – kaže Mokrović koji nije žrtva takvog kredita. Što je doista teško povjerovati uzme li se u obzir koliko je strasno, duboko te mješavinom gnjeva i ranjivosti uronio u temu.

– Ne, nisam žrtva takvog kredita. Ali to je manje važno... Sada mi se čini važnim da se o problemu takvih rizičnih kredita govori, da se i ljudima koji osobno nemaju takvih problema približi ozbiljnost situacije, koja nadilazi problem kredita u švicarskim francima, da shvatimo svi da smo ipak u istom loncu i da nas se treba ticati kako živi svaki deseti građanin Republike Hrvatske koji je direktno ili indirektno vezan na kredit u švicarskim francima – izričit je Mokrović.

Osim što predstava razgolićuje implementaciju i pogubnost bankarskih nepravda, ona je i vrlo energičan poligon glumačkih preobrazbi: nekoliko likova, među kojima je, pored glavnog junaka, posebno upečatljiva i znakovita karikaturalno zabrinuta bankarica koja se zalaže za uvođenje "švicaraca" u svoju banku, potom glasova, grimasa pa i svirke koja naglašava emocionalna stanja i pušta gledatelje da malo predahnu od komprimirane nesreće.

Uz Mokrovića koji pjeva i svira gitaru i odlično se snalazi u transformacijama i promjenama intenziteta emocionalnih stanja likova koje tumači, na sceni je i Dunja Paprić koja ga prati na klarinetu.

Neka predstava dugo živi

– To je zbog izazova koji kazalište nudi. To je zbog igre. To je zbog privilegije da volim svoj posao. Volim glumu – kaže Mokrović koji je takvim pristupom s jedne strane dinamizirao karakter monodrame, a s druge zadao sebi zahtjevnije i zanimljivije zadatke kojima je mogao pokazati o koliko se talentiranom glumcu radi.

Na pitanje kakvu budućnost predstave, unutar konteksta problema o kojem govori, priželjkuje, Mokrović odgovara:

– Volio bih da predstava dugo živi, da je vidi što više publike i da ubrzo postane tek podsjetnik na vremena kad se i kredit u švicarskim francima mogao dogoditi – poručuje Mokrović.

>> Olujna noć nadomak Novom svijetu odlično dočarana na pozornici

>> Shakespeareov "Timon Atenjanin" u režiji Georgija Para

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije