Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDLU poziva

Raspisan natječaj za umjetničke radove posvećene žrtvi Vukovara

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
03.03.2020.
u 08:45

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja raspisalo međunarodni natječaj iz područja vizualnih umjetnosti Žrtva Vukovara 1991., za koji prijave počinju u ponedjeljak i traju do 9. travnja.

Pozivaju se autori iz država Europske unije, neovisno o mediju vizualnih umjetnosti i umjetničkom  izričaju, da za realizaciju predlože umjetničke radove koji će na suvremeni, inovativni i angažirani način komemorirati i interpretirati ratnu tragediju i žrtvu Vukovara.

Cilj tog međunarodnog natječaja je da polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnog stradanja Vukovara, otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirati umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje, ističu iz HDLU-a.

Autori moraju poći od činjenice da povijesna trauma homogenizira društveno sjećanje jedne  zajednice, ali i da budu primjer drugima na univerzalnost ljudske patnje, 'banalitet  zla' i opomenu da se takvi događaji više nikad ne ponove. Kako se dodaje, trebaju se referirati na stradanje, traumu i komemoraciju izbjegavajući narativni, šturo-faktografski i jednodimenzionalni pristup zadanoj temi, te napraviti rad za izlaganje u interijeru, galerijskom prostoru.

Odabrat će se četiri nova umjetnička djela koja dosad nisu predstavljena u javnosti, a izložit će se na izložbi u lipnju ove godine u Zagrebu prigodom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom Unijom, te nakon toga do kraja 2020. u Muzeju Grada Vukovara. Svaki od odabranih autora primit će autorsku naknadu (60.000 kuna bruto), a svima će se osigurati povratni transport radova, osiguranje te noćenje i putni troškovi za sudjelovanje na izložbama.

Natječaj je otvoren za profesionalne umjetnike koji su državljani zemalja članica EU, a koji djeluju u području vizualnih umjetnosti. Umjetnici mogu nastupati samostalno, u tandemu ili u umjetničkom kolektivu. Radove će birati stručno povjerenstvo u kojemu su akademik Tonko Maroević, Branko Franceschi, Kristijan Milić, Božica Dea Matasić, Tomislav Buntak, Ana Holjevac Tuković i Mirela Buterin.

Pri ocjenjivanju radova vrednovat će umjetničku izvrsnost djela, istraživački pristup u kontekstu kulture sjećanja i simboličku vrijednost u komemoriranju povijesne traume, prepoznatljivost i jasnoću umjetničkog jezika i medijske poetike te reference umjetnika.

Rezultati natječaja bit će dostavljeni svim natjecateljima putem elektroničke pošte na adresu koju su predali uz rad i objavljeni na internetskoj stranici Naručitelja branitelji.gov.hr te na internetskoj stranici HDLU, najkasnije do 20. travnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije