Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORIOLANOVIĆ

Ralph Fiennes: Shakespeare u Srbiji

Koriolan
Foto: 30ninjas.com
1/3
08.04.2010.
u 17:58

Za svoj redateljski debi veliki engleski glumac odabrao je dosad neekraniziranu Shakespeareovu tragediju "Koriolan", koju je smjestio u okruženje današnje Srbije.

Ulogu Kaja Martija "Koriolana", kojeg je već s velikim uspjehom glumio na kazališnim daskama, sebi je dodijelio sam Fiennes, a u Srbiju, gdje u Beogradu i Pančevu snima svoj film, doveo je i niz impresivnih glumačkih imena, poput Vanesse Redgrave (Koriolanova majka Volumnija), Gerarda "300" Butlera (koji je i sam bio izvrstan kazališni Koriolan, a ovdje će biti Tulije Aufid) i Briana Coxa (Menenije), a u manjim ulogama pojavit će se i srpski glumci Dragan Mićanović, Svetislav Goncić, Slavko Štimac... Na prvim slikama sa snimanja, objavljenim na blogu "trideset nindža", redatelj i glavni glumac izgleda vrlo impresivno u odori i opremi vrlo sličnoj onoj koju je nosio i u epizodnoj ulozi u ovogodišnjem dobitniku Oscara "Naredniku Jamesu" ("The Hurt Locker").

Umjesto građanskog rata u starom Rimu, "Koriolan" će se u ovoj verziji odvijati tijekom jednoga suvremenog građanskog rata u koji se savršeno uklapa Shakespeareov zaplet, što pokazuje koliko su zapleti "avonskog labuda" izvanvremenski i vječni.

Uostalom, to je već dokazano brojnim filmskim adaptacijama premještenim u moderno vrijeme, poput "Richarda III." R. Loncrainea iz 1995. (s Ianom McKellenom u naslovnoj ulozi) smještenog u tridesete godine dvadesetog stoljeća, doba uspona fašizma, "Olujom" Paula Mazurskog iz 1982. smještenom na grčki otok, u kojoj Raul Julia kao pastir "Kalibanos" gleda satelitsku TV, ili briljantnog "Romea i Julije" B. Luhmanna iz 1996. s Leom DiCapriom i Claire Danes kao nesretnim ljubavnicima u okruženju losanđeleskih zavađenih bandi.

Nadamo se da će Fiennesov film biti dostojan nasljednik tih prethodnih sjajnih "modernizacija" velikog barda, a hoće li, vidjet ćemo početkom 2011., kad bi svečanom premijerom trebao otvoriti beogradski filmski festival.

Komentara 1

AL
almada
07:50 09.04.2010.

ralph zna cijeniti ove prostore. i nije zacudo. ta iz vrlo obrazovane obitelji je

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije