Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREMIJERA: "Sherlock Holmes" u ZKM-u

Rakan Rushaidat je uspio stvoriti orginalnog Sherlocka

Dajana Čuljak i Rakan Rushaidat
Foto: arhiva ZKM
1/3
17.10.2016.
u 10:59

Promišljeni glumac stvorio je naslovnu ulogu koristeći mnoge autistične odlike samog lika, kako ga je napisao Doyle, ali i dodajući mu mnoge humoristične elemente, kao da je detektiva spojio s Sheldonom Cooperom iz “Teorije velikog praska”. Sjajan mu je partner Filip Nola kao Watson

Svog “Sherlocka Holmesa” Zagrebačko je kazalište mladih napravilo u sklopu omladinske scene, misleći prvenstveno na publiku stariju od trinaest godina. No, ova će predstava zasigurno imati i mnogo starije publike, koja će u njoj tražiti ključ svega što su u životu pročitali (ili odgledali) na temu slavnog detektiva. Tekst je po motivima Arthura Conana Doylea napisala Ana Tonković Dolenčić, koja je ujedno i dramaturginja ove predstave. Svorila je, u istinskom sherlockovom duhu, novi zaplet, kojeg ne bi bilo fer otkriti. U tu je novu misteriju i istragu koja traži sherlocovsku logiku uklopila sve relevantne likove. Tako su ovdje uz neizbježnog doktora Watsona i Sherlockova gazdarice, njegov brat, njegova ljubav Irene Adler i najveći protivnik, prof. Moriarty, a u zaplet koji paraleno teče na dva kolosjeka upleteni su mnogi drugi likovi od nepismenog pastira, sve do samog Edwarda VII.

Redatelj Krešimir Dolenčić tu priču režira koristeći minimalistički pristup sceni (scenografkinja Tanja Lacko); tu su tek dva crna paravana koji otkrivaju pojedine scene, nekoliko crnih stolica, visoke ljeste..., ali na crnoj podlozi mračne pozornice to odlično funkcionira jer naglasak prebacuje na doista razigranu glumačku igru, ali i priču samu. Scene se smjenjju brzo tako da “Sherlock Holems” funkcionira i kao odlična pozivinica tijedžerima u kazalište, jer je na mnogo načina i uvodno poglavje u teatrasku magiju. Svima starijima ova je predstava dobar podsjetnik da ponekad pobjeđuje jednostavnost i da u kazalištu 21. stoljeća dobro funkcionira i čista zabava,jer ne samo da gledatelj biva brzo uvučen u radnju, čemu uvelike pomaže i glazba Stanka Juzbašića, već je osnovni dojam predstave da se i autorska i glumaka ekipa sjajno zabavljala igrajući se brojnim motivima stvorenim oko književnog lika koji je odavno postao i dio pop kulture.

Odličan Sherlock Holmes je Rakan Rushaidat, kojem autorica teksta već u prvim replikama piše “ispričnicu”. Naime, čitajući zapise dr. Watsona on jasno kaže: “Čitajući ovo ljudi će misliti da sam visok...”, a on to nije. Rushaidat je, ako to uopće zvuči moguće, sasvim orginalan Sherlock. Promišljeni glumac stvorio ga je koristeći mnoge autistične odlike samog lika, dodajući mu i mnoge humoristične elemente, kao da je detektiva spojio s Sheldonom Cooperom iz “Teorije velikog praska”. Sjajan mu je partner Filip Nola kao Watson, a iz ostatka ekipe posebno se izdvajaju Dajana Čuljak, Adrian Pezdirc, Edvin Liverić, Dado Ćosić kao Moriarty.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije