Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Evelin Novak

Raduje me užurban tempo, stalna putovanja i česti nastupi

Zagreb: Slavni argentinski tenor Jose Cura u velikom finalu festivala Zagreb Classic
Petar Glebov/PIXSELL
25.08.2022.
u 23:20

Za nastupe u Hrvatskoj kaže da su joj uvijek nešto posebno. Kaže kako je raduje užurban tempo što ga stvara gust raspored nastupa, gostovanja, proba i putovanja, stalna vožnja na relaciji Berlin – Dresden te rad sa studentima.

Biti stalan član operne kuće Staatsoper unter den Linden Berlin s redovitim gostovanjima u Semperoper u Dresdenu san je mnogih opernih pjevača. A ostvarila ga je briljantna sopranistica Evelin Novak. Ta izuzetna umjetnica omiljena je i tražena. Prekrasnim glasom i vrhunskom izvedbom na publiku prenosi emocije.

Nakon završenog studija u klasi proslavljene solistice i glazbenice Dunje Vejzović na Visokoj školi za glazbu i glumu (Hochschule für Music und Darstellung Kunst) u Stuttgartu, početak njezine karijere bio je nevjerojatan: krenulo je angažmanom u dvije najveće njemačke operne kuće, u Bavarskoj državnoj operi München i u Berlinskoj državnoj operi Unter den Linden, a nastavilo nastupom u milanskoj Scali, sudjelovanjem na Seefestspiele Mörbisch i odlaskom na veliku turneju po Kini. Opereta Der Zigeuernbaro na Seefestspiele Mörbisch 2011. godine, u kojoj je Evelin Novak imala vodeću ulogu Safi, bila je tada izravno emitirana na njemačkoj televiziji, a objavljena je i na DVD-u.

Svaki segment biografije Evelin Novak na poseban je način zanimljiv. Sa sedamnaest godina bila je najmlađa studentica u povijesti Glazbene akademije u Grazu, a u Berlinskoj državnoj operi odmah nakon studija 2009. bila je odabrana među 400 pjevača iz cijelog svijeta u Operni studio i već nakon godinu dana ponuđen joj je ugovor za operni ansambl. Kao mlada sopranistica već je nastupila na najvećim europskim opernim pozornicama, surađujući s vodećim dirigentima. Samo u Berlinskoj državnoj operi, kao i za iduću opernu sezonu u Dresdenu, nekoliko je produkcija ostvarila s kultnim dirigentom Christianom Thielemannom.

Evelin Novak među rijetkim je umjetnicima koji su jednako priznati i popularni i u domovini i u inozemstvu. Dobitnica je Večernjakove domovnice 2012. godine. Na svečanoj dodjeli te prestižne nagrade Večernjeg lista publiku je razveselila izvedbom Les filles des Cadix (Léo Delibes), a 2019. na finalnoj večeri Večernjakove domovnice u Bad Homburgu priredila je publici vrhunski glazbeni doživljaj.

Za nastupe u Hrvatskoj kaže da su joj uvijek nešto posebno. Kaže kako je raduje užurban tempo što ga stvara gust raspored nastupa, gostovanja, proba i putovanja, stalna vožnja na relaciji Berlin – Dresden te rad sa studentima.

– Radim mnogo i koliko god teško bilo, taj tempo me veseli jer se toliko toga doživi. Volim to što radim, sve te emocije koje prenosim na publiku i sve što pruža taj posao. Kada hobi pretvorite u posao, onda znate da imate najljepši posao na svijetu.

Ključne riječi

Komentara 1

ZA
zagi101
23:33 25.08.2022.

hvalite me usta moja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije