Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osnovan novi ansambl
Povratak na članak

Quinta essentia je u Vignju i Korčuli prvi put izašla pred publiku i odmah stekla obožavatelje

Peteročlani sastav predstavlja lijep izdanak Hrvatskog baroknog ansambla, pa i Korčulanskog baroknog festivala, ali i primjer kako se danas sjajni mladi glazbenici umrežuju i okupljaju oko glazbe za koju su specijalisti

Komentari 1

TO
TORQUEMADA
07:24 15.09.2021.

Uvijek je sreća kad u medijima osvane neki pozitivistički napis, pa čak i ako pripada domeni kulture koja dotiče priču o uspjesima u turizmu. Mislim da izgledan izlaz iz hipertrofične koncepcije masovnog turizma svedenog na izviješća o brojkama predstavlja upravo priča iz Korčule, koja sljubljuje mediteransku kulturu sa svojim autentičnim izvedbenim prostorima za izvedbe na otvorenom, tisućljetnu tradiciju proizvodnje vina i prateću gastronomsku ponudu s potrebama zahtjevnijih gostiju veće platežne moći, koji cijene punoću doživljaja i ne žale platiti više za osobit kulturni događaj, osobito kad je u skladu s kulturnim trendovima glazbeno razvijenije Europe. Naša je glazbena sredina tijekom zadnja dva desetljeća bitno iskoračila iz provincijske žabokrečine zastarjelih pogleda na izvedbene standarde, približivši se novim trendovima povijesno autentičnih pristupa tumačenjima stare glazbe od 16, do 18. stoljeća, ponajviše zahvaljujući pomlađivanju nositelja programskih koncepcija i oslobađanju mladih izvođača od tradicionalne stege njihovim otvaranjem prema zbivanjima na izvođačkom planu u kulturno dinamičnijim sredinama u međunarodnom kulturnom prostoru. Stoga je lijepo čuti da novi glazbenici uspijevaju ostvariti uspješne suradnje poput one opisane u ovom članku, kao i slikovitost dojmova koju je autor članka vrlo plastično uspio prenijeti čitateljima. Hvala mu na tome, u ime svih nas kojima su poznati ambijenti iz ovog teksta, a nismo bili u prilici doživjeti opisano!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.