Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAOUL PECK, POZNATI REDATELJ:
Povratak na članak

'Put za Auschwitz još 1478. popločila je španjolska inkvizicija'

Papa je odobrio koncept po kojem su rasa i krv prvi put postali zakon

Komentari 12

NE
nemanatrag
12:09 01.06.2021.

Masovna grobnica 215 domorodačke djece nedavno otkrivena u Britanskoj Kolumbiji (Canada) govori u prilog naslovu...

VL
BE
Berlioz
11:48 01.06.2021.

Uvijek se ponovo vraćamo na neistine o Inkviziciji i Crkvi. Istrebljenja i napadi na druge su svojstveni ljudskoj rasi od njenog početka. Kao da prije toga nisu ratovali protiv drugih boja kože ili vjera, kao da ljudi iz Azije i Afrike nisu napadali Europu. Mi smo jedino bili uspješniji u zadnjem ciklusu nasilja i divljaštva od ostalih kontinenata. Peck, kao i rasisti slični njemu, samo pronalazi trenutno popularan način za prikrivanje rasizma, da bi sakrio svoju mržnju prema bijeloj boji kože, koju prikazuje kao divljake, kao nekoga koga treba istrijebiti. Zar je zaboravio kako je Islam stoljećima napadao Europu i opasno prijetio uništenjem, da su stigli do Pariza i Beča? Zar je zaboravio kako su Mongolske horde napadale Europu i provodile genocid, ostavljajući za sobom samo pustu ledinu. Nije zaboravio ali bi to kvarilo njegovu rasističku poruku o bijelcima, Europljanima. Teritorij koji su kršćani pokušavali vratiti pod svoju kontrolu na Bliskom Istoku je stoljećima bio kršćanski, prije nego je ta područja oružjem i ognjem zauzeo islam. Nisu kršćani bili okupatori nego osloboditelji. Čak niti tvrdnja da smo jedina vrsta koja organizirano napada svoju vrstu nije točna. Španjolci su porazili Inke i Azteke ali prije toga su te dvije civilizacije pokorile sve oko sebe i još bile znatno okrutnije od Španjolaca. Ne samo što su počivali na robovima nego su još masovno prinosili ljudske žrtve. Dosta je tog prikrivenog rasizma prema bijelcima.

VL
RO
romobil
12:01 01.06.2021.

Mračna organizacija koja tek Reformacijom gubi pozicije apsolutnog i moćnog vladara u Europi...tisuću godina trebalo Europi da se vrati tamo gdje je bio Rim do Konstantina...

VL
Avatar Saburo
Saburo
12:22 01.06.2021.

Inkvizicija je započela početkom 13. stoljeća kada su Katari/Albigenzi postajali sve popularniji svojim viđenjem kršćanstva. Inače, miroljubivi zasmetali su vrhu Katoličke crkve koja ih je dala istrijebiti sve redom do zadnjega nevinog djeteta. Evanđelje se širilo mačem i krvlju, a vi branite crkvu na način da su drugi bili gori. Eto, i u lijepoj našoj su kršćani "oslobodili" grad Zadar u križarskim ratovima. Križari, prije nego su pošli u "oslobođenje" prethodno su masakrirali drugačije u srcu Evrope. Robovlasnici su svoje pravo branili upravo iz biblije koja odobrava i podupire isto. Berlioz, istina će te osloboditi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.