Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera

Puccinijeva Manon Lescaut nakon 78 godina na riječkoj opernoj sceni

manon lescaut
HNK Ivana pl. Zajca
16.03.2012.
u 03:08

Intendantica i dirigentica Nada Matošević Orešković ističe sjajne soliste i očekuje uspjeh

U HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci održana je ovih dana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena opera Giacoma Puccinija „Manon Lescaut“, što će pod dirigentskim vodstvom maestre Nade Matošević Orešković i u režiji Janusza Kice, pod pokroviteljstvom Ine d.d. Zagreb, premijerno biti izvedena u petak, 16. ožujka 2012. i to prvi put u izvedbi riječke Opere.

 Konferenciji su nazočili Nada Matošević Orešković, intendantica riječkog HNK-a i dirigentica predstave, Janusz Kica, redatelj predstave, Ozren Prohić, ravnatelj riječke Opere, Marina Burazer, v.d. direktorice Sektora korporativnih komunikacija Ine te operni solisti Gabriela Georgieva, Branko Robinšak, Siniša Hapač, Tomislav Bekić, Siniša Štork i Sergej Kiselev.

Govoreći o zahtjevnosti i istodobno iznimnoj glazbenoj ljepoti ovog djela, intendantica i dirigentica Nada Matošević Orešković kazala je, kako zahvaljujući sjajnoj solističkoj ekipi, ova predstava ima preduvjete za uspjeh. Zahvalila je Ini, ekskluzivnom pokrovitelju opere, na podršci koju je pružila Kazalištu te istaknula: „Suradnja s INA-om d.d. od iznimne je važnosti za Kazalište; i za kazališnu sezonu i za festival Riječke ljetne noći. Dugogodišnji partnerski odnos, obostrano brižno njegovan, polučio je pozitivan sinergijski efekt i prepoznatljivost u lokalnoj zajednici ali i na nacionalnom nivou.“

„Tijekom proteklih godina INA i riječki HNK  uspješno su surađivali  bilo kroz pojedinačne kazališne projekte, generalno pokroviteljstvo ili pokroviteljstvo sezone. Njegujući ovu suradnju mogu slobodno reći da je HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u Ini pronašao partnera i vjernog prijatelja, a da se INA suradnjom sa središnjom riječkom kulturnom ustanovom potvrdila kao društveno odgovorna kompanija“, istaknula je Marina Burazer, v.d. direktorice Sektora korporativnih komunikacija Ine.

Govoreći o svojoj redateljskoj viziji, Janusz Kica je istaknuo kako je njegova ambicija, u prvom redu, bila režiranje prekrasne Puccinijeve glazbe, dok je priču ispričao iz perspektive mladog zaljubljenika Des Griexa te izrazio nadu da će ova predstava dugo živjeti na riječkoj pozornici za razliku od junakinje Manon Lescaut koja u operi živi kratko i vrlo dramatično.

Svi su nazočni solisti izrazili zadovoljstvo glazbenom suradnjom s maestrom Matošević Orešković te s redateljem Januszom Kicom s druge strane, a nakon intenzivnih proba i minucioznog rada svi vjeruju da će predstava biti uspješna.

Ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Ozren Prohić kazao je kako ovim projektom riječka Opera nastavlja liniju uprizoravanja vrlo zahtjevnih i vrijednih djela, koja nisu među najpopularnijima jer, kako je rekao, iako “Manon Lescaut “ nije najpoznatija Puccinijeva opera svakako jest jedna od najljepših njegovih opera.

Inače, prvi put \"Manon Lescaut \" izvedena je u Rijeci davne 1895. godine u tadašnjem Teatru Comunale, samo dvije godine nakon praizvedbe u Torinu. A na dvije izvedbe došao je osobno - maestro Puccini! Opera, koja je Pucciniju donijela svjetsku slavu, očarala je i ushitila Riječane koji su njenog autora čak 34 puta pozivali pred zastor.

A vjerujemo da će slično biti i sada, 117 godina poslije Puccinijeva posjeta Rijeci i 78 godina nakon posljednje izvedbe opere \"Manon Lescaut \" u Rijeci, kada pod dirigentskim vodstvom Nade Matošević i u režiji Janusza Kice nastupaju će vrhunska solistička imena.

Jer opera o lijepoj Manon koja strastveno voli mladoga Des Grieuxa s jedne, a novac i bogatstvo s druge strane, jednako je neodoljiva i danas, zbog čega se i zadržala na svim svjetskim opernim pozornicama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije