Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova književna nagrada

Prvu nagradu Matvejević dobio pjesnik Borče Panov iz Makedonije

27.10.2021.
u 11:32

Makedonski pjesnik nagradu je dobio za knjigu "Brijanje balona".

Književnu nagradu Predrag Matvejević za 2021. osvojio je makedonski pjesnik Borče Panov za knjigu “Brijanje balona” u prijevodu Duška Novakovića.

Izvan konkurencije nagrađen je i Erri De Lucs za životno djelo i za knjigu “Potkožne tetovaže” u prijevodu Tvrtka Klarića.

U počast istaknutom književniku i intelektualcu Predragu Matvejeviću nagradu su pokrenuli Portal Radio Gornji grad, Matvejevićeva kći Suzana Matvejević i Manjinsko društvo pisaca u Hrvatskoj. Dodjeljuje se za knjige objavljene u posljednje tri godine na području zemalja nastalih raspadom Jugoslavije. Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr i formu, za radove koji, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenoga društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora te uopće humanističke vrijednosti koje je Matvejević zastupao.

Knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom, albanskom ili makedonskom jezičnom području. U uži izbor za nagradu 2021. uključene su bile knjige Jelene Lengold “Odustajanje”, Sanje Lovrenčić “Kabinet za sentimentalnu i trivijalnu književnost”, Semezedina Mehmedinovića “Ovo vrijeme sada”, Borče Panova “Brijanje balona”, Marka Tomaša “Pisma s juga” i Vladislave Vojnović “Epizodisti i junaci”. O laureatu je odlučivao žiri u kojemu su bili Suzana Matvejević, Darija Žilić i Nera Karolina Barbarić, a svečana dodjela održat će se 7. studenoga u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije