Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Prvu nagradu dobili za inkluzivnu radionicu Extra/ordinary Design

Prvu nagradu na festivalu dizajna - Danu D 2011. održanom u staroj klaonici u Heinzelovoj ulici, dobili su svi timovi proizašli iz radionice inkluzivnog dizajna Extra/ordinary design
14. lipnja 2011. u 17:00 0 komentara 28 prikaza
jupi
Foto: Arhiv HDD

Prvu nagradu na festivalu dizajna – Danu  D 2011. održanom u staroj klaonici u Heinzelovoj ulici dobili su svi timovi proizašli iz radionice inkluzivnog dizajna Extra/ordinary design. Radionica je održana u Zagrebu pod pokroviteljstvom British Council Hrvatska u sklopu projekta New Work New Audiences i i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, u organizaciji Studija dizajna Arhitektonskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog dizajnerskog društva u suradnji s Helen Hamlyn Centrom pri Royal College of Art iz Londona te ustanovom URIHO i Udrugom za promicanje inkluzije (UPI).  Riječ je o sljedećim izlagačima: extraordinary grafika, Viktor Žiraha (Tim UPI), Tim URIHO metal, Tim URIHO keramika i Tim URIHO tekstil.

U obrazloženju stručnoga žirija stoji: Nagrađuje se grupa autora i projekata koji su rezultat produktivnog modela bliske suradnje i zajedničkog rada naručitelja/investitora, dizajnera i samih radnika/proizvođača. Kroz format radionice i kolektivnog istraživanja nastojalo se već u prvom koraku uskladiti potrebe investitora, afirmirati dizajn i razmišljati tržišno. Predloženi radovi nastavljaju se na već uspostavljenu i provjerenu tradiciju naručitelja/proizvođača i realistično prihvaćaju njihove mogućnosti, no dizajnom se nastoji unaprijediti funkcionalna i estetska svojstva proizvoda i učiniti ih i inventivnijima, kvalitetnijima, pa time i tržišno konkurentnima. Radovi se vežu za „inkluzivni dizajn“ i cilj projekta je emancipacija osoba s raznim poteškoćama što je za svaku pohvalu, no žiri smatra da spremnost investitora na ovakve akcije predstavlja i općenito potencijalno uspješan model sinergijskog rada svih aktera u proizvodnji gdje je dizajn jedan od integrativnih elemenata. Žiri ističe da ne nagrađuje samo dizajn, nego cijelu inicijativu.

Međunarodni stručni žiri radio je u sastavu: Maroje Mrduljaš (kritičar dizajna, Zagreb), Zoran Jedrejčić (produkt dizajner, Milano) i Chris Kabel (produkt dizajner, Rotterdam); dodijelio je dvije nagrade izlagačima na D-sajmu te dva posebna priznanja. Festival dizajna organizirali su HDD i Pepermint.

Druga nagrada pripala je Amili Hrustić (Sarajevo). Više: www.amila.ba.

Posebno priznanje dobio je Hrvoje Živčić (Zagreb)  www.hrvojezivcic.com te Niko Mihaljević (Zagreb) o čemu možete čitati na www.nikomihaljevic.com.

Nagrada publike, o kojoj su odlučivali posjetitelji Dana D za trajanja festivala, pripala je dizajnerskom kolektivu Kombinat (Petar Mudnić Cerineo, Maja Paskaš, Vedran Židanik, Gasper Sopi, Josip Harapin). Više: www.kombinat.hr.

HEP
Izvještavanje o održivosti
Od ove direktive EU strahuju mnoge hrvatske kompanije; hoće li uspjeti ispuniti zahtjeve?
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G mreža je neizostavan dio svake moderne države, evo koje će koristi od nje imati svaki Hrvat
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.