Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Studio 54

Prvo mjesto slobode gdje je gay bilo O. K. palo na utaji poreza

28.02.2019.
u 12:46

Dokumentarni film “Studio 54” u sklopu Glazbenog globusa Zagreb Doxa svoju hrvatsku premijeru ima sutra

Radio je svega 33 mjeseca, od 1977. do 1980., no u tako rekordno kratko vrijeme Studio 54 uspio je stvoriti celebrity-kulturu, uvesti kult mladosti i ljepote, postati prvo mjesto na kojem je gay u to iznimno homofobno vrijeme postao O. K. te mitsko mjesto koje po razuzdanosti i slobodi do danas nije dostigao nijedan noćni klub na svijetu.

Tu je nastala celebrity-kultura

Američki redatelj Matt Tyrnauer 40 godina poslije pred kamere privodi Iana Schragera, jednog od dvojice idejnih začetnika Studija 54, čovjeka kojeg i danas zovu Steveom Jobsom uslužnih djelatnosti jer je osmislio koncept boutique hotela, a koji je sa Steveom Rubellom uletio u avanturu u kojoj su posrnuli do dna, ali i upisali se u povijest. Njegov dokumentarni film “Studio 54” u sklopu Glazbenog globusa Zagreb Doxa svoju hrvatsku premijeru ima sutra. Pogledali smo ga i preporučujemo da i drugi to učine jer obiluje arhivskim snimkama i uvlači u atmosferu disko-ludila koje je vladalo u newyorškoj 54. ulici.

Schrager i Rubell upoznali su se na studiju u Brooklynu. Prvi je završio pravo, a drugi sanjario o vlastitom restoranu. Dok su obilazili noćne klubove, došli su na ideju da otvore jedan koji će pomiriti sve što svakom od postojećih nedostaje i kupili su raskošan, arhitekturom dekadentan prostor bivšeg CBS-ova TV studija iz 1927. Primao je tisuću gostiju, najveći dio od 750.000 dolara uloženih u preuređenje potrošen je na efektnu rasvjetu, a plesni podij bio je okružen gledalištem s kojeg su oni umorni od plesa dalekozorom mogli gledati ostale goste. I zaštitari su bili birani po ljepoti, konobari su posluživali piće gotovo goli, pred ulazom je bilo više onih koji žele, a ne mogu ući od onih unutra, a nigdje, osim možda na dodjeli Oscara, nikada nije bilo više zvijezda na jednom mjestu nego u Studiju 54.

Kobna usporedba s mafijom

Zalazili su tamo i mlađahni Michael Jackson, vidimo ga i u filmu, Elizabeth Taylor, Liza Minnelli, Andy Warhol, Debbie Harry, Truman Capote, Jerry Hall... Osjećali su se slobodno, droga je tekla u potocima, a nesputan seks bio je dobrodošao. Instant-slava udarila je u glavu i vlasnicima kluba. Nakon pompozne Rubellove izjave za medije da su u prvoj godini zaradili 7 milijuna dolara, od čega više može samo mafija... za vrat su im sjele policija i porezna. Pronašli su kokain i vreće novca, počinje sudski proces u kojem sudjeluje 37 odvjetnika, a rezime je utaja dva i pol milijuna dolara poreza i vlasnicima tri i pol godine kazne zatvora. Schrager i Rubell zajedno su uspjeli i zajedno pali. S dna opet skupa kreću u hotelski biznis, no 1989. Rubell umire od komplikacija prouzročenih AIDS-om.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije