Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cecelia Ahern: NESAVRŠENI, prevela Silva Tomanić Kiš

Prvi roman za mlade autorice svjetskih megabestselera

c
Foto: Profil knjiga
02.11.2016.
u 04:00

Celestine North junakinja je Nesavršenih, prvog romana za mlade autorice svjetskih megabestselera Cecelije Ahern

Celestine North živi savršenim i sređenim životom: omiljena je među prijateljima i profesorima, hoda s prekrasnim Artom Crevanom, jasno zna što je dobro, a što zlo. Nemoguće je naslutiti da bi ikada mogla prekršiti pravila društva u kojem živi. No našla se u situaciji u kojoj je učinila upravo to, donijela je odluku koja će uzrokovati potrese i imati posljedice za njezin cijeli život. Zauzela je stav, ali prekršila je pravilo. Mogla bi biti zatočena. Mogao bi joj se utisnuti žig. Mogla bi biti proglašena nesavršenom.

Celestine North junakinja je Nesavršenih, prvog romana za mlade autorice svjetskih megabestselera Cecelije Ahern. U ovom sjajnom prvom distopijskom romanu za mlade, prepunom akcije, adrenalina, brzine, ali i sa snažnom ljubavnom pričom, Cecelia Ahern opisuje društvo u kojem je savršenstvo smisao i cilj života, a mane se kažnjavaju.

 

Naravno, kao i svaki njezin novi roman, i Nesavršeni su postali bestseler, a prava za filmsku adaptaciju otkupio je Warner Bros. Cecelia Ahern u njemu se izuzetno vješto uhvatila ukoštac s novim žanrom i tako stekle nove poklonike, ali nije izgubila stare jer i Nesavršene krasi sve ono što obilježava svaki njezin roman.

U njemu prenosi poruku i inspirira na način dobro nam poznat još od objave njezina prvog romana P. S. Volim te, romana koji je napisala kad je imala samo 21 godinu i njime postigla senzacionalni uspjeh: prvijenac je postao megabestseler objavljen u 55 zemalja, a nije se dugo čekalo ni na holivudsku ekranizaciju u kojoj su glavne ulogu dobili Hillary Swank i Gerard Butler. Nipošto nije bila riječ o jednokratnom čudu jer je Cecelia Ahern uspjeh ponovila i sa svim ostalim romanima postavši spisateljica koju se naziva „kraljica suvremnih bajki“, čiji su romani prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, a mnogi od njih dobili su i uspješne ekranizacije.

Nesavršene je počela pisati u ljeto 2014., kad je završila s radom na knjizi Godina u kojoj sam te upoznala i kad je, kako je sama napisala, trebala početi puniti baterije za svoj sljedeći roman Skupljač pikula.

„U misli mi se uvukla temeljna ideja za Nesavršene i nikako da ode. U život mi je stigla Celestine North s pričom koju je svakako htjela ispričati. Nikad prije nisam iskusila takvu navalu adrenalina, nikad nisam pisala s toliko uzbuđenja, tako drhtavom rukom, niti sam ijedan roman pisala takvom brzinom. Morala sam tu priču izbaciti iz sebe htjeli je ljudi čitati ili ne.“

Šest tjedana kasnije prva verzija Nesavršenih bila je gotovo, ali je još dugo radila na njoj želeći dati najbolje od sebe.

Ili, kako je sama napisala: „Napisala sam ovu priču s puno ljutnje, ljubavi, strasti. Svaka riječ i svaki osjećaj došli su mi iz srca. Prenese li ova knjiga čitateljima barem jednu poruku, nadam se da će to biti da nitko od nas nije savršen. Nemojmo se pretvarati da jesmo. Nemojmo se plašiti što to nismo. Nemojmo osuđivati druge i praviti se da mi nismo takvi. Imajmo svi na umu da biti ljudsko biće znači biti nesavršen i učimo iz svake svoje pogreške kako ih ne bismo ponavljali.“

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije