Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Laureati

Prvi put u povijesti Francuzi su trijumfirali na Zlatnim globusima

Umjetnik
Foto: Umjetnik
1/3
16.01.2012.
u 16:04

Clooney i Spielberg imali su po dva projekta, no samo po jedan od njih se izborio za nagrade

U predoskarovskoj euforiji dodijeljeni su Zlatni globusi, nagrada Hollywoodskog udruženja stranih novinara koja je ove godine bila u znaku francusko-američkog “Umjetnika”.

Taj sentimentalni crno-bijeli film Michela Hazanaviciusa, o zvijezdi nijemog filma koja se ne uspijeva snaći u eri zvučnog filma, zaradio je čak šest nominacija u važnim kategorijama, od čega su se pozlatile tri – ona za najbolji mjuzikl ili komediju, za najboljeg glumca (Jean Dujardin) u mjuziklu ili komediji te nagrada za najbolju originalnu glazbu autora Ludovica Bourcea.

Bolji glumac nego redatelj

Inače, ovo je prvi put u povijesti dodjele Zlatnih globusa, utemeljenih 1944. godine, da jedan francuski film dobije nagradu za najbolju komediju, dok je u istoj kategoriji prije Jeana Dujardina najboljim proglašen samo jedan Francuz, Gerard Depardieu za “Zelenu kartu” 1991. godine.

Samo nominaciju manje, ukupno njih pet, imali su “Potomci” Alexandera Paynea. Film o ocu koji se nakon smrti supruge mora ponovno zbližiti sa svojim kćerima proglašen je najboljim u kategoriji drame, a glumcu Georgeu Clooneyju pripala je i nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu. Mala je to utjeha zgodnom Clooneyju, čiji redateljsko-scenaristički projekt “Martovske ide” nije osvojio nijednu od ukupno četiri nominacije, uključujući onu za najbolji film i redatelja – čini se da je ipak bolji glumac nego filmski autor.

Najboljim redateljem proglašen je (ipak) mnogo iskusniji Martin Scorsese, za rad na dječjem fantastičnom filmu “Hugo”, dok je slavni neurotik Woody Allen za svoju “Ponoć u Parizu” osvojio tek nagradu za scenarij, iako je bio nominiran u četiri kategorije.

Iskusnija i bolja Streep

Najboljom glumicom proglašena je velika Meryl Streep, za ulogu britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu “Čelična Lady”, koji je zahtijevao i veliku fizičku preobrazbu.

Time je dokazala da stara glumačka garda još ima mnogo toga za pokazati, ušutkavši one koji su favorizirali mladu zvijezdu Rooney Maru, iz Fincherova filma “Muškarci koji mrze žene” koji je nominiram u samo dvije kategorije, a nije osvojio nijednu nagradu.

Najboljom glumicom u mjuziklu ili komediji proglašena je Michelle Williams, koja je u filmu “Moj tjedan s Marilyn” utjelovila hollywoodsku ikonu seksepila. Najboljim sporednim glumcima proglašeni su Octavia Spencer (“Tajni život kućnih pomoćnica”) i Christopher Plummer (“Početnici”).

Zlatni globus za najbolji strani film uručen je sjajnom “Nader i Simin se rastaju” iranskog redatelja Asghara Farhadija, koji je poharao prošlogodišnji Berlinale na kojem je osvojio ukupno pet nagrada te lani Zlatnu arenu za strani film na festivalu u Puli.

Dva kipića za Homeland

I dok se u relativno “tankoj” hollywoodskoj filmskoj godini nijedan američki film nije jače nametnuo, među TV-serijama našlo se nekoliko dojmljivih projekata.

Općenito, zadnjih nekoliko godina TV-produkcije su sve jače, scenariji sve bolji, pa ne čudi da i poznati hollywoodski glumci sve češće prihvaćaju televizijske angažmane. Nova serija “Homeland” osvojila je nagradu za najbolju dramsku seriju i najbolju glumicu (Claire Danes), dok je najboljim dramskim glumcem proglašen Kelsey Grammer u seriji “Boss”. Najboljom humorističnom serijom proglašena je “Moderna obitelj”, a najbolja miniserija je “Downton Abbey Masterpiece”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije