Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINSTVENI PROJEKT

Prvi put u Dalmaciji –kazališna predstava za osobe s oštećenjem sluha u HNK u Šibeniku

Članovi udruge gluhih prije predstave
Foto: Promo
1/2
05.05.2022.
u 10:04

- Ovakva vrsta projekta od izuzetnog je značaja za članove naše udruge jer imaju priliku biti ravnopravni u društvu, društveno, socijalno i kulturno se osnažiti. HNK u Šibeniku će postati prvo kazalište takvog kulturnog događaja širem Dalmacije, jer do sada nije postojala mogućnost gledanja kazališne predstave za osobe oštećena sluha - ističe Mateja Pauk u Udruzi gluhih i nagluhih

U sklopu projekta UKLJUČI ME KULTURNO - HNK u Šibeniku za osobe oštećenog sluha kojeg je pokrenula Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator u partnerstvu s Udrugom gluhih i nagluhih Šibensko-kninske županije, sinoć je u HNK u Šibeniku održana prva predstava prilagođena za osobe s oštećenjem sluha. Predstavu “Guja u njedrima”, poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna, gluhe i nagluhe osobe pratile su putem posebno izrađenih titlova namijenjenih osobama oštećenog sluha.   

U sklopu projekta održat će se  ukupno  četiri kazališne predstave prilagođene putem titlova za osobe s oštećenim sluhom. 

- Ovakva vrsta projekta od izuzetnog je značaja za članove naše udruge jer imaju priliku biti ravnopravni u društvu, društveno, socijalno i kulturno se osnažiti. HNK u Šibeniku će postati prvo kazalište takvog kulturnog događaja širem Dalmacije, jer do sada nije postojala mogućnost gledanja kazališne predstave za osobe oštećena sluha - ističe Mateja Pauk u Udruzi gluhih i nagluhih. 

Cilj projekta Uključi me kulturno je sprečavanje diskriminacije gluhih i nagluhih osoba u kulturnom životu kroz njihovo uključivanje kao publike kazališnih predstava kojima se ravnopravno, kao i čujućim osobama putem titlova osigurava dostupnost izvedbene umjetnosti.

„Često nismo svjesni s kakvim problemima i poteškoćama se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, stoga se nadamo da ćemo ovakvim događajima pridonijeti njihovom boljem i kvalitetnijem životu“ apeliraju iz Udruge.

Kako je većina organizacija koje poduzimaju projekte prilagodbe u Zagrebu, udruga  Alternator odlučila je pokrenuti ovaj projekt u Šibensko-kninskoj županiji. Cilj je  u HNK u Šibeniku prilagoditi četiri predstave putem titlova unutar jedne sezone, educirati osoblje ustanove, informirati korisnike i postaviti temelje da se ova praksa nastavi i u budućnosti uz blisku suradnju kazališta i zajednice gluhih.

“Ravnatelj HNK u Šibeniku, gdin Jakov Bilić spremno je i s velikim entuzijazmom prihvatio ideju programa i prijedlog za suradnju i prepoznao ovaj projekt kao priliku da HNK u Šibeniku postane prvo kazalište u tom dijelu Hrvatske koje će aktivno surađivati s publikom oštećena sluha” poručila je voditeljica projekta Jana Šivak iz Udruge Alternator.

Sljedeća predstava “Ženski orkestar” izvest će se 16. svibnja 2022. godine. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije