Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Prva T-HTnagrada@msu.hr pripala Igoru Eškinji

23. ožujka 2016. u 13:46 115 prikaza
T-HTnagrada@msu.hr
Foto: PR članak
Pogledajte galeriju 1/2

Umjetnik Igor Eškinja za djelo "Arhitektura urbanizma" dobitnik je prve nagrade u vrijednosti od 50 tisuća kuna devetoga natječaja T-HTnagrada@msu.hr, Neli Ružić za djelo "Stolen Future" pripala je druga nagrada u vrijednosti od 45 tisuća kuna, a Vesni Mačković za instalaciju "Pozdrav" treća nagrada vrijedna 40 tisuća kuna.

 Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je kako Eškinja na jedinstven način koristi vizualni materijal snimljen u riječkim stambenim naseljima nastalim 70-ih godina te pariškom predgrađu Vitry Sur Seine. Obje urbanističke cjeline su velike spavaonice izgrađene u vrijeme visokoga modernizma, navodi povjerenstvo i naglašava kako se u riječkoj stanovništvo kontinuirano smanjuje, a pariška je vitalna i živa.

 Ono što je nekad bilo znakom napretka i prosperiteta sada djeluje uznemirujuće zbog ispražnjenosti i zapuštenosti, a Eškinja je, tvrdi povjerenstvo, fragmente preuzete iz stvarnosti transponirao u novu vizualnu situaciju s originalnim komentarom društveno-političkih pojava tranzicijske Hrvatske.

 Neli Ružić je u sklopu građanske kampanje za zaštitu trogirskih motela istaknutog arhitekta Ivana Vitića fokusirala devastiranu arhitekturu kroz medij svjetla, ističe povjerenstvo te naglašava kako je različitim bojama spektra osvijetlila otvore šest zapuštenih bungalova.

 Tako je, smatra povjerenstvo, na originalan način istaknula potrebu obnove zapuštenih i zaboravljenih arhitektonskih ostvarenja socijalističkoga modernizma.

Vesna Mačković performansom koji izvodi u prostoru napuštene Željezare Sisak vraća se natrag, kako bi nam pokazala da se mogu prevladati poteškoće i privremena ograničenja, napominje povjerenstvo i dodaje kako nas je suočila s osobnim tjelesnim ograničenjima, ali i snagom i odlučnošću duha da prevlada i krene dalje.

 Nagrade su umjetnicima uručene u utorak u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 Na natječaj su pristigla 172 rada, a 38 ih je predstavljeno na izložbi.

 Nagrađeni radovi postaju dio stalnoga postava u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

 Dobitnik nagrade publike bit će proglašen 30. ožujka 2016., nakon završetka izložbe i prebrojavanju glasova.

Stupile na snagu
Stroge preventivne mjere u cijeloj Hrvatskoj: Pojavila se visoko patogena ptičja gripa
Abbott Nutrition
Akcija za djecu diljem svijeta
I Modrić se uključio u akciju: Tvrtka koja posluje i u Hrvatskoj sklopila suradnju s Real Madridom, evo o čemu se radi