Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nizozemski teatar

Prva opera na klingonskom jeziku uskoro u Rijeci

Klingonci (1)
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/4
15.02.2012.
u 16:56

Bit će to prva izvedba opere na klingonskom jeziku u Hrvatskoj, a izvest će ju teatar Zeebelt 25. veljače u HKD-u na Sušaku

Nizozemski teatar Zeebelt u Rijeci će 25. veljače u HKD-u na Sušaku izvesti klingonsku operu "U". Bit će to prva izvedba opere na umjetnom klingonskom jeziku u Hrvatskoj.

Članovi riječkog muzeja računala i tehnologije "Peek&Poke" danas su na riječkom Korzu prodavali ulaznice za predstavu.

Cijena ulaznice iznosi 142 kune, a kupiti se može od 5. veljače u muzeju Peek&Poke, putničkoj agenciji "My Travel" i Dallas MucisShopu u Rijeci, Zagrebu i Ljubljani.

Klingonci su, naime, ratnici u serijalu Zvjezdane staze koji su pričali na svom, izmišljenom, jeziku. No, danas ga u svijetu govori čak pet milijuna ljudi. Jezik ima vlastitu gramatiku, pismo, a fanovi Zvjezdanih staza na klingonski prevode čak i Bibliju.

Jezik je stvorio lingvist Marc Okrand koji je napisao i knjigu "The Klingon Dictionary" u kojoj razrađuje gramatiku, sintaksu i vokabular. Okrand je i pomogao pri stvaranju ove opere. 

Ključne riječi

Komentara 7

DE
demokršćanin
22:06 15.02.2012.

OBOGAĆENI OPERNI PROGRAM! Ovo je sigurno smislio ministar znanosti jer je iz Rijeka.

QW
qwas33333
07:32 16.02.2012.

šta će im klingonci? kad imaju istrijane koji govere manje razumljivo.

DO
domani
17:32 15.02.2012.

Jedva čekam!!!!!!!!!!!!!! Juhuhhhuuuu moji dolaze!!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije