Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diva iz Ogulina

Prva hrvatska kraljica skandala pjevala je caru i jela sa psima

06.02.2020.
u 11:17

Na današnji dan 1834. rodila se Ema Pukšec koja je talentom osvojila operni svijet i nekonvencionalnim ponašanjem kršila sve društvene norme 19. stoljeća

Na današnji dan 1834. rodila se u Ogulinu Ema Pukšec koja je bila zvijezda Bečke opere. Školovala se u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu i prvotno živjela kao supruga perspektivnog karijernog vojnika kojem je rodila i dvoje djece.

Branio joj je budalaštine poput pjevanja, zbog čega je pokušala počiniti i samoubojstvo, a 1860. ostavila je i njega i djecu i otišla u Beč. Bila je plaćena kao najveća zvijezda, zvali su je “hrvatskim slavujem”, muškarci su je obožavali, pjevala je na carskom dvoru u Sankt Peterburgu.

Bila je razmažena i hirovita, maltretirala poslugu, putovala po svijetu s hordom ljubimaca, za psa zahtijevala posebno mjesto za stolom... 

Svojom pojavom, ekscentričnošću i pjevačkim darom bila je meta pozornosti, gdje god je djelovala. Poznate osobe njezina vremena nazivale su je povijesnom pjevačicom 19. stoljeća pa i Lady of position. S uspjehom je nastupala na opernim pozornicama u Italiji, Mađarskoj i Španjolskoj.

U bečkoj Dvorskoj operi nastupa od 1864. do 1873., zatim u Njemačkoj (Berlin, Hamburg), Francuskoj (Pariz), Engleskoj (London) i njenim posjedima u Australiji i Novom Zelandu, u Rusiji, u Americi. Na kraju ju je život zvijezde uništio i spala je na prosjački štap.
Njoj u čast u Ogulinu se održava manifestacija „Dani Ilme de Murske” nazvani po njezinu umjetničkom imenu.

Ključne riječi

Komentara 1

GR
grabkenkprog
13:07 06.02.2020.

MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije