Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Prva hrvatska kraljica skandala pjevala je caru i jela sa psima

Na današnji dan 1834. rodila se Ema Pukšec koja je talentom osvojila operni svijet i nekonvencionalnim ponašanjem kršila sve društvene norme 19. stoljeća
06. veljače 2020. u 11:17 1 komentara 4887 prikaza

Na današnji dan 1834. rodila se u Ogulinu Ema Pukšec koja je bila zvijezda Bečke opere. Školovala se u Hrvatskome glazbenom zavodu u Zagrebu i prvotno živjela kao supruga perspektivnog karijernog vojnika kojem je rodila i dvoje djece.

ri punk nije mrtav Hrvatski pankeri prvi su provocirali socijalističko društvo, a pojeli su ih narodnjaci

Branio joj je budalaštine poput pjevanja, zbog čega je pokušala počiniti i samoubojstvo, a 1860. ostavila je i njega i djecu i otišla u Beč. Bila je plaćena kao najveća zvijezda, zvali su je “hrvatskim slavujem”, muškarci su je obožavali, pjevala je na carskom dvoru u Sankt Peterburgu.

Bila je razmažena i hirovita, maltretirala poslugu, putovala po svijetu s hordom ljubimaca, za psa zahtijevala posebno mjesto za stolom... 

Svojom pojavom, ekscentričnošću i pjevačkim darom bila je meta pozornosti, gdje god je djelovala. Poznate osobe njezina vremena nazivale su je povijesnom pjevačicom 19. stoljeća pa i Lady of position. S uspjehom je nastupala na opernim pozornicama u Italiji, Mađarskoj i Španjolskoj.

veliki intervju Luka Šulić: Vivaldi je pravi rocker, mogu ga svirati s mudima

U bečkoj Dvorskoj operi nastupa od 1864. do 1873., zatim u Njemačkoj (Berlin, Hamburg), Francuskoj (Pariz), Engleskoj (London) i njenim posjedima u Australiji i Novom Zelandu, u Rusiji, u Americi. Na kraju ju je život zvijezde uništio i spala je na prosjački štap.
Njoj u čast u Ogulinu se održava manifestacija „Dani Ilme de Murske” nazvani po njezinu umjetničkom imenu.

U Tomislavovom domu na Sljemenu traju prirpeme za karantenu
KULTNI HOTEL
Zašto se zatvara Tomislavac: Ljudi će u karanteni boraviti 15-ak dana uz potpuni komfor
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • grabkenkprog:

    MooXi.net - sjajan projekt za odrasle koji žele pronaći seksualnog partnera