Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reizdanje

Prva četiri albuma Bajage i Instruktora na dvostrukom CD-u

Bajaga
arhiva VL
05.02.2012.
u 23:08

Treba priznati da pjesme sada zvuče bolje nego nekada kada smo ih slušali sa kaseta koje su se trošile po jedna na tjedan. Na sreću to je još uvijek glazba gitara i bubnja, a ne kompjutorskih matrica

Nedavno je jedna zagrebačka radio stanica svojim slušateljima pripremila glazbeni vikend Novog vala. Na stranu sada nostalgičarske rasprave na temu kako je tada glazba bila bolja (a je!), dijelovi tog programa zvučali su kao da su suvremeni radio aparati nekim čudom postali limene kante. I stoga treba priznati: zvuk osamdesetih, ma koliko glazba bila dobra, danas “grebe” razmažena ušesa navikla na sva čuda suvremene tehnologije.

Kolektivna memorija

Upravo kao putokaz kako rješiti taj problem (dajte ljudi sredite nam Azru!) iz Dallas Recordsa stiže dvostruki CD Bajage i Instruktora na kojem se nalaze digitalno remasterirane verzije njihova prva četiri albuma. Pozitivna geografija (iz 1983.godine), S druge strane jastuka (1985.) Jahači magle (1986.) i Prodavnica tajni (1988.) podsjetnik su na glazbu uz koju su generacije odrastale, zaljubljivale se, veselile ili sjedile u automobilima po hotelskim parkiralištima. Neke od pjesama, posebno nezaboravne Bajagine balade kojima se definitivno svrstao među top pet autorskih ličnosti u pop glazbi šire regije, zauvijek su zapisane u kolektivnu memoriju onih koji su ga slušali tada, dok su neke od pjesama sa ovih CD-ova dobrodošli podsjetnik na njegovo poigravanje glazbom i žanrovima na koje smo možda i zaboravili.

Treba priznati da pjesme - mnogo ih je kao od šale položilo test vremena - sada zvuče bolje nego nekada kada smo ih slušali sa kaseta koje su se trošile po jedna na tjedan. Na sreću to je još uvijek glazba gitara i bubnja, a ne kompjutorskih matrica koje ozbiljno rade na tome da ubiju svaki iskonski zvuk.

Bez nivoa bižuterije

Stoga ovo izdanje dolazi u pravi čas za hrvatske fanove, ali i za samog Bajagu. Ono je svojevrsni melem na ranu za sve oni koji mu neće tako lako oprostiti koncertnu turneju s Jelenom Rozgom. Da, svi mi znamo da su teška vremena i da od nečeg treba živjeti, ali ima nas koji nismo propustili ni jedan jedini njegov zagrebački koncert - osim ovog zadnjeg. Treba, naravno, i ovdje razgraničiti ljude. Nekima je glazba više ili manje ugodna buka, drugima nešto mnogo više. I zato svi koji glazbu uz koju smo emocionalno vezani ne spuštamo na novi bižuterije čekamo solo Bajagu.

Komentara 15

OB
-obrisani-
23:26 05.02.2012.

Tko jos slusa takve bljuvotine? Nitko. Eto tko. Mladi danas slusaju dubstep i d&b, a ne neke Kobajage.

PE
peugeot
23:27 05.02.2012.

Ma, covjek je naprosto muzicki genijalac, eto... Kako ono ide? Je li bjese : \"Ti se tako dobro ljubis...\" Koliko li sam je samo puta preslusao...

Avatar Rafael B
Rafael B
23:23 05.02.2012.

Evo zašto više ne pijem karlovačku.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije