Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nenad šepić

Provokativni roman o Foški, svetici i putenoj bludnici

Školska knjiga
04.08.2022.
u 10:24

U izdanju Školske knjige posthumno je objavljen roman "Foška" pisca i sudca Nenada Šepića

Školska knjiga, u biblioteci Hrvatski pisci, upravo je posmrtno objavila roman "Foška", vrhunac opusa pisca i sudca Nenada Šepića (1943. – 2021.)

Glavna junakinja ovoga povijesno-pustolovnog romana je Foška, slobodoumna kći razbojnika i kurtizane, koja napušta sina i svoje bližnje tragajući, pod svaku cijenu, za granicama vlastitoga spolnog i rodnog identiteta. Iz Školske knjige poručuju kako hrvatska književnost nema puno glavnih junakinja bludnica, slobodoumnih rasnih ljepotica strastveno predanih tjelesnim užitcima, te kako je upravo zbog toga još značajniji ovaj višeslojan roman, koji sadrži i fantastične, religijske, groteskne i parodijske elementi.

Riječ je o djelu koje preispituje tradicionalne ideje patrijarhalnog društva i čini to kroz lik Foške, kćeri razbojnika Zoppe, jednoga od bogatijih moćnika u vrijeme Mletačke Republike, i kurtizane Magdalene. Priča prati njezine ljubavne zanose, bjegove i povratke, koje "duhovnim očimaˮ motri Josip Grižanić, Božji sljedbenik, vrstan iluminator i slikar koji je u mašti slikao Fošku posve nagu i putenu i prije nego što ju je vidio na svadbi svojega razmetnog brata. Čita joj misli i sumanuto gradi crkvu sv. Foške, mučenice iz 3. stoljeća, posve nesvakidašnju i neuobičajenu...

Tako je ovo i priča o gradnji istarske crkve sv. Foške, smještene na osami, u polju, na putu od Peroja prema Golubovu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije