Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Provokativni roman o Foški, svetici i putenoj bludnici

U izdanju Školske knjige posthumno je objavljen roman "Foška" pisca i sudca Nenada Šepića
04. kolovoza 2022. u 10:24 0 komentara 94 prikaza
Foto: Školska knjiga

Školska knjiga, u biblioteci Hrvatski pisci, upravo je posmrtno objavila roman "Foška", vrhunac opusa pisca i sudca Nenada Šepića (1943. – 2021.)

Zoran Maljković Danas ni Proust ne bi mogao objaviti "U traganju za izgubljenim vremenom" jer bi to proglasili neisplativim

Glavna junakinja ovoga povijesno-pustolovnog romana je Foška, slobodoumna kći razbojnika i kurtizane, koja napušta sina i svoje bližnje tragajući, pod svaku cijenu, za granicama vlastitoga spolnog i rodnog identiteta. Iz Školske knjige poručuju kako hrvatska književnost nema puno glavnih junakinja bludnica, slobodoumnih rasnih ljepotica strastveno predanih tjelesnim užitcima, te kako je upravo zbog toga još značajniji ovaj višeslojan roman, koji sadrži i fantastične, religijske, groteskne i parodijske elementi.

Riječ je o djelu koje preispituje tradicionalne ideje patrijarhalnog društva i čini to kroz lik Foške, kćeri razbojnika Zoppe, jednoga od bogatijih moćnika u vrijeme Mletačke Republike, i kurtizane Magdalene. Priča prati njezine ljubavne zanose, bjegove i povratke, koje "duhovnim očimaˮ motri Josip Grižanić, Božji sljedbenik, vrstan iluminator i slikar koji je u mašti slikao Fošku posve nagu i putenu i prije nego što ju je vidio na svadbi svojega razmetnog brata. Čita joj misli i sumanuto gradi crkvu sv. Foške, mučenice iz 3. stoljeća, posve nesvakidašnju i neuobičajenu...

Tako je ovo i priča o gradnji istarske crkve sv. Foške, smještene na osami, u polju, na putu od Peroja prema Golubovu. 

Nuremberg Airport
Nürnberg
Zbog jedne žene zaustavili let iz Njemačke u Hrvatsku, pogledajte što je napravila
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.