Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprah Winfrey: Ono u što sam sigurna

Provjereni Oprahini savjeti za bolji i sretniji život

Oprah - Profil knjiga
Foto: Profil knjiga
1/2
29.10.2014.
u 15:00

Ono u što sam sigurna knjiga je koju je najslavnija američka televizijska voditeljica Oprah Winfrey proteklih mjeseci u velikoj diskreciji pripremala sa svojim timom. Zamišljena je kao iznimno zanimljiv dar za žene koje prate njezin rad, poštuju je i vole: knjiga u kojoj je Oprah Winfrey iznijela svoje misli i savjete za ispunjen i sretan život. Objašnjavajući u uvodu kako je knjiga nastala, slavna voditeljica istaknula je:

"Bilo je to 1998., promovirala sam svoj film Voljena u intervjuu koji je vodio ugledni, pokojni filmski kritičar Chicago Sun-Timesa Gene Siskel, i sve je išlo po planu sve dok me na samom kraju nije upitao: 'Reci mi, u što si posve sigurna?'

'Uhhhhh, u vezi s ovim filmom?' zamucala sam, svjesna da ga zanima nešto važnije, dublje i složenije, no pokušala sam malo odugovlačiti dok ne smislim koliko-toliko smislen odgovor.

'Ne' rekao je. 'Znaš na što mislim – u što si sigurna o sebi, svom životu, bilo čemu, svemu…'

'Uhhhhh, sigurna sam u… uhhh… sigurna sam u to da moram još malo o tome razmisliti, Gene.'

Šesnaest godina i puno razmišljanja kasnije to mi je postalo središnje pitanje u životu: Na kraju svega, u što sam ja doista sigurna? O tome sam pitanju pisala u svakom broju časopisa O, štoviše, Ono u što sam sigurna naziv je moje mjesečne kolumne – a, vjerujte mi, i dalje ponekad teško dolazim do odgovora. U što sam sigurna?"

Kad je odlučila objaviti ovu knjigu, pregledala je svoje kolumne i izabrala najbolje dijelove a tome kaže:"Dok budete čitali sve pouke s kojima sam se ja mučila, zbog kojih sam plakala, bježala od njih, vraćala im se, mirila se s njima, smijala se zbog njih i u konačnici u njih postala sigurna, nadam se da ćete si početi postavljati to pitanje koje je meni tada postavio Gene Siskel. Znam da ćete tada pronaći nešto fantastično jer pronaći ćete sebe."

Ovim svojim malim „vodičem kroz život“ Oprah kroz svoja iskustva, uspone i padove vodi pozitivnom stavu prema svim ljudskim vrlinama i manama, onomu što svaka žena nosi u sebi i kako utječe na svijet oko sebe. Tim uvjerljivije jer je dobro poznato kako uspjeh Oprah nije postigla preko noći te da je imala izuzetno teško djetinjstvo. Stoga joj je i bila želja da pokaže kako da u sebi pronađu mir i zadovoljstvo i kako da upoznaju same sebe. Svaka njezina situacija, koliko god možda konkretno strana i daleka bila, doziva bezbroj slika i priča te potiče na preispitivanje vlastitih spoznaja. Kako ona sama kaže:

"Ako smatrate da vam nešto nedostaje u životu ili da ne dobivate ono što zaslužujete, sjetite se da ne postoji cesta od žute cigle kao u Čarobnjaku iz Oza. Vi vodite svoj život; ne on vas."

Zanimljivo, tijekom priprema ove knjige voditeljica je zabranila svaki celebrity publicitet jer je njezina želja bila da to bude intimna knjiga kojom se jedna žena obraća drugima pomažući im da budu sretne i zadovoljne svojim životom, svojim tijelom, svojim vezama i prijateljstvima. Hrvatski prijevod u izdanju Profila objavljen je paralelno sa svjetskom premijerom knjige.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije