Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Proslava umjetnosti i mode kod Kamenitih vrata na izložbi Atemporal

U subotu 30. ožujka 2019. u podne u galeriji Lav na Gornjem gradu otvara se izložba Atemporal - Bezvremenska platna. Proslava je to lijepe umjetnosti, mode i ukusne hrane, a odvija se na jednoj od najljepših zagrebačkih lokacija - kod Kamenitih vrata.
28. ožujka 2019. u 11:39 353 prikaza
Atemporal - Bezvremenska platna
Foto: Irma Vargić
Pogledajte galeriju 1/5

Projekt spaja slikarstvo, modu i nakit u cilju promicanja kreativne suradnje, inovacija, unikatnosti i ručnog rada. Posjetitelji će na izložbi uživati u novim slikama američkog umjetnika sa zagrebačkom adresom Johnathana Robertsa, proljetnoj kolekciji Dore Rubić iz modnog salona DORA koja je inspirirana Johnovim platnima, a sve će to biti upotpunjeno unikatnim nakitom iz galerije Lapidarium. Nakon otvorenja izložbe umjetničke slike će se moći razgledati u galeriji-kavani Lav, modnom salonu DORA i restoranu Trilogija.

Atemporal - Bezvremenska platna | Autor : Johnathan Roberts Foto: Johnathan Roberts

Iva Körbler, povjesničarka umjetnosti koja će izložbu i otvoriti, zapisala je u popratnom katalogu izložbe: „Ova suradnja između dvoje umjetnika traje već dvije godine, i rezultirala je iznimno senzibilnim i ujednačenim povezivanjem dvaju medija: Robertsovih slika na platnu u tehnici akrila i modnog izričaja Dore Rubić, koja zahvaljujući novim kompjutorskim tehnologijama prenošenja motiva slike na tkaninu, dobiva iznimno efektne uzorke za svoje kreacije, i koji s određene udaljenosti djeluju poput čarobne i raskošne biljne ili cvjetne eksplozije. Nekoliko slika u velikom formatu donosi motiv ležećeg ženskog akta, među kojima sumersko-babilonske božice ljubavi, rata i plodnosti Ištar te dvije etruščanske božice: božice ljubavi Turan i božice smrti Leinth. One su i alegorije obnavljanja i stvaranja novog života, koji se prema prirodnom ritmu intenzivira upravo svakog proljeća. Žena je za slikara dio prirode, stoga je logično da ta poetičnost motiva bude prenijeta i na odjeću koju nose djevojke i žene.“

Atemporal - Bezvremenska platna | Autor : Johnathan Roberts Foto: Johnathan Roberts

Umjetnici, Dora Rubić i Johnathan Roberts, obrazložili su motivaciju za suradnju: „Zahvaljujući globalnoj povezanosti, gušimo se u poplavi globalne kulture kojom nas svakodnevno zatrpavaju i suočavamo se s prešutnim pritiskom koji nas tjera da stalno osvježavamo svoj koncept stila i mode. Izgubljeni smo u moru jednokratnih proizvoda i trivijalnosti, bez ikakve luke ili trajnog sidrišta na vidiku. U takvim okolnostima, nagon za odbacivanjem namjernog ograničavanja vijeka trajanja proizvoda i njegovim zamjenjivanjem ručno izrađenom, bezvremenskom odjećom, nakitom i umjetninama evokativne ljepote može se protumačiti kao mehanizam preživljavanja – vrlo ljudski poriv da u svoj svijet unesemo dojam značenja, stabilnosti i reda.“

Izložbu organizira umjetnička udruga Zagreb Art Kolektiv, a njezinom predstavljanju u galeriji Lav pridružuje se i Borna Dejanović iz Zagrebačke filharmonije koji će na otvorenju izvesti solo skladbu za kontrabas te restoran Trilogija sa svojim kulinarskim delicijama.

Split: Slavlje na Poljudu nakon što je Hrvatska pobjedila Mađarsku s velikih 3:0
MEDIJI UOČI UTAKMICE
Englezi slave što u Hrvatskoj više nema jednog čovjeka
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac