Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 500 GODINA

Pronašli izgubljenu Da Vincijevu fresku \'\'Bitka za Anghiari\'\'?

Leonardo Da Vinci (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/4
12.03.2012.
u 19:20

Leonardova Bitka za Anghiari navodno se nalazi iza freske koju je Giorgio Vasari 1563. naslikao u firentinskoj Gradskoj vijećnici

Povjesničari umjetnosti tvrde da su pronašli izgubljeno nedovršeno remek-djelo Leonarda da Vincija. Riječ je o fresci "Bitka za Anghiari" koju je, ako se njihove tvrdnje pokažu istinitima, genije naslikao u firentinskoj Palači Vecchio, objavio je The Guardian.

Istražiteljski tim s kalifornijskog sveučilišta iz San Diega dobio je dopuštenje da istraži što se nalazi iza jednog od platna koje je Giorgio Vasari naslikao 1563. godine prilikom renovacije Gradske vijećnice. Ranije je otkriveno da iza toga platna postoji prazan prostor, a kako je bilo poznato da je Leonardo svoju fresku završio 1503. godine te da u periodu do Vasarijeve obnove vijećnice nije bilo drugih preinaka u prostoriji, znanstvenici su razvili teoriju kako je Vasari ispred Leonardove freske digao zid i naslikao svoju ''bitku''. U prilog toj pretpostavki išla je i činjenica da je Vasari jednog vojnika naslikao sa zastavom u ruci na kojoj je napisao ''onaj tko traži taj će i naći''.

Prošle godine odobreno je da se istraži slučaj pa su znanstvenici izbušili rupu promjera četiri centimetra na Vasarijevoj ''Marcianovoj bitci u Val di Chiani'' te pomoću sonde uzeli uzorke pigmenata s platna za koje tvrde da su slični onima koje je slavni genije upotrijebio na Mona Lisi. Oni su analizirani pomoću elektronskog mikroskopa te je potvrđena njihova sličnost s onima koje je Leonardo upotrijebio na drugim platnima iz toga doba.

No, potrebno je pričekati dodatne analize kako bi se utvrdilo je li konačno pronađeno djelo koje se već 500 godina smatra izgubljenim.

Komentara 1

K1
k1milica
06:47 13.03.2012.

leonardo je bio polimat....kao i boskovic i dominis.. vijest je malo stara ali bar nesto kulurno na prvoj stranici,,,mislim ovi politicari prestaju bit smjesni.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije