Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rijeka 2020

Program Europske prijestolnice kulture produžit će se do proljeća?

19.08.2020.
u 10:52

Europska komisija predložila je da Europske prijestolnice kulture 2020., Rijeka i irski Galway mogu produljiti svoj status do 30. travnja 2021. godine.

Zbog pandemije koronavirusa, koja je dvije ovogodišnje europske prijestolnice kulture bacila u očaj i stanje “poluhibernacije”, Rijeka i irski Galway mogu produljiti svoj status do 30. travnja. Predložila je to jučer Europska komisija, što hrvatski i irski grad čini prvim europskim prijestolnicama kulture s programima duljim od jedne kalendarske godine. Osim toga, Komisija predlaže da Novi Sad u Srbiji, koji je trebao biti europska prijestolnica kulture 2021., tu titulu ponese 2022., a rumunjski Temišvar i grčki grad Eleusina 2023. godine. I ta su dva grada bila na redu za titulu EPK u 2021. godini.

Zaslužuju pravu priliku

– Kultura je teško pogođena pandemijom, što nije zaobišlo ni Europske prijestolnice kulture. Iako su njihovi timovi i partneri pokazali energičnost, entuzijazam i profesionalnost, Rijeka i Galway nisu mogli provesti planirane programe EPK za 2020. Nadam se da će oba grada maksimalno iskoristiti ponuđenu mogućnost da produlje tu svoju posebnu godinu – rekla je Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

– Rijeka i Galway zaslužuju pravu priliku da se oporave i pokažu svoju otpornost i kreativnost. Rušenje predrasuda i ugošćivanje raznolike publike i umjetnika oduvijek su bili u srži EPK. Tako će i ostati. Uvjeren sam da će Novi Sad, Temišvar i Eleusina iskoristiti dodatno vrijeme da prevladaju aktualnu krizu u sektorima kulture i turizma i mobiliziraju dodatna ulaganja, među ostalim i zahvaljujući europskoj solidarnosti – komentirao je Margaritis Schinas, potpredsjednik Europske komisije za promicanje europskog načina života. 

Komisijin prijedlog upućen je na konačno usvajanje u Europski parlament i Vijeće EU, gdje se očekuje glatki prolazak, a pripremljen je u konzultaciji sa svim državama čiji su gradovi domaćini EPK ove i idućih nekoliko godina. Produljenje do kraja travnja 2021. neće kompenzirati štetu koju Rijeka i Galway trpe u ovim izvanrednim okolnostima, dodaje se u obrazloženju, ali će možda imati koristi od nošenja brenda EPK dulje nego ijedan grad prije njih.

– Od početka cijele situacije bili smo u kontaktu s Komisijom, Galwayem te drugim gradovima koji su titulu trebali naslijediti nakon Rijeke. Komisija je zatražila očitovanje gradova i resornih ministarstava, a Grad Rijeka izrazio je želju da se produlji trajanje titule Europske prijestolnice kulture – kazala nam je direktorica Rijeke 2020. Irena Kregar Šegota.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek nedavno je doduše izjavila kako ne vidi smisao u produljivanju programa i istaknula važnost da se ova godina iskoristi do maksimuma, što u Rijeci namjeravaju napraviti bez obzira na produljenje.

– Mi naravno nastojimo što bolje iskoristiti ostatak ove godine i do kraja našeg originalnog trajanja, 1. veljače 2021. provesti što je moguće više projekata. Kao što ste mogli i vidjeti, ljeto u Rijeci bilo je zaista bogato događanjima. Do kraja mjeseca otvaramo i dvije velike izložbe i instalacije u prostoru Exportdrva, koncem listopada veliku izložbu u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti… – rekla nam je Kregar Šegota.

Čeka se izrada budžeta

A što se tiče planova za produžetke, iz Rijeke se nadaju da će do tada biti dovršeni radovi na dijelu kompleksa Benčić gdje bi se trebala useliti Gradska knjižnica Rijeka kao i radovi na obnovi broda Galeb. Planiraju i svečanost te program zatvaranja godine, ali sve to ipak ovisi o odluci Parlamenta te budžetima Grada, Ministarstva i drugih partnera EPK koji će se izraditi u drugoj polovici godine. 

Komentara 2

Avatar film
film
11:52 19.08.2020.

derperi šamaraju po rijeci do proljeća...

DA
DarthVader
12:48 19.08.2020.

Koga to uopce zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije