Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prikazano 29 filmova

Proglašeni pobjednici 10. Festivala 25FPS

25 FPS
Foto: Nina Djurdjevic/PIXSELL
1/7
29.09.2014.
u 07:45

Grand Prix su osvojili 'Planina Song' autorice Shambhavi Kaul, 'Magla - prolaz br.14' autora Alexandrea Larosea i 'M-ova himera' autora Sebastiana Buerknera

Proglašeni su pobjednici 10. Festivala 25 FPS koji je od 25. do 28. rujna održan u zagrebačkom Kinu SC.

U sklopu festivala u natjecateljskom programu prikazano je 29 filmova nove eksperimentalne produkcije a najbolje radove odabrali su članovi međunarodnog žirija, žirija kritike te organizatori Festivala - udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS, priopćili su organizatori.

Svaki od članova međunarodnog žirija koji su činili kanadska filmska kritičarka i kustosica Andréa Picard, uspješna hrvatska filmaska autorica Ana Hušman i višestruko nagrađivani austrijski filmaš mlađe generacije Johann Lurf Grand Prixom je nagradio po jedan film. 

Andréa Picard Grand Prix je dodijelila Planini Song autorice Shambhavi Kaul uz objašnjenje da taj film ''s dislocirajućom žestinom izaziva tajanstvenu, čarobnu, a opet zloslutnu silu koja pokreće naš filmski imaginarij i pruža predah od umjetnih kulturnih kompleksa''.

Johann Lurf Grand Prixom je nagradio film Magla – prolaz br. 14 autora Alexandrea Larosea uz objašnjenje da ''Larose postiže efekt koji prekrasno proturječi samoj vizualnoj percepciji'' te da je ''ono što vidimo više nalik općoj ideji o prostoru nego prikaz jednog stvarnog''. 

Ana Hušman Grand Prixom je nagradila M-ovu himeru autora Sebastiana Buerknera. Objasnila je da ''u M-ovoj himeri autor nas spajajući 3D s narativom uvlači u priču svim filmskim sredstvima ''.

Zajedničko posebno priznanje međunarodnog žirija pripalo je filmu Mjesečev almanah autorice Malene Szlam, a Laroseov film Magla - prolaz br.14 dobio je i nagradu žirija kritike u sastavu: Petra Belc, Maša Peče i Danijel Brlas.

Nagrada Green DCP kojom organizatori, Udruga 25 FPS, potiču daljnju cirkulaciju filma hrvatske proizvodnje profesionalnom izradom DCP prikazivačkog formata, dodijeljena je filmu Kino Crvena zvijezda autora Silvestra Kolbasa, a nagradom publike nagrađen je film Wantee autorice Laure Prouvost.

''25 FPS se u povodu svog desetog rođendana otiskuje na dvodnevno gostovanje u Rijeku, u Art-kino Croatia, i to odmah nakon Zagreba – u ponedjeljak 29. i u utorak 30. rujna. Program  započinje u ponedjeljak u 18.00 sati Izborom kratkih filmova, sastavljenom od četiri filma iz  ovogodišnje konkurencije i jedne kriške povijesti u obliku apstraktnog baletnog spektakla  Giraglia Thierryja Vincensa prezentiranog u veličanstvenom cinemascopeu'', navodi se u priopćenju.

>> Na otvorenju jubilarnog 25FPS-a prisjetili se Ivana Ladislava Galete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije