Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh

Profesor Baltazar uvršten u program prestižnog ESOF-a 2014!

baltazar
VL
27.06.2013.
u 15:08

Polako, ali sigurno, lipanj postaje mjesec profesora Baltazara, koji je u posljednjih 30 godina postao puno više od animiranog lika.

Polako, ali sigurno, lipanj postaje mjesec profesora Baltazara, koji je u posljednjih 30 godina postao puno više od animiranog lika. Nakon što je Google obilježio 82. godišnjicu rođenja Zlatka Grgića, jednog od autora Baltazara, važnost i veličinu simpatičnog profesora potvrdilo je i programsko vijeće prestižnog ESOF-a 2014.

Euroscience, paneuropska organizacija za podršku i promociju znanosti i tehnologije, u sklopu svojih aktivnosti 2004. godine je pokrenula Euroscience Open Forum (ESOF), posebnu platformu za razmjene iskustava raznih dionika koji su uključeni u razvoj europske znanosti kao što su znanstvenici, poslovni rukovoditelji i političari.

ESOF se organizira svake dvije godine u nekom drugom europskom gradu, a sljedeće izdanje se od 21. do 26. lipnja održava u Kopenhagenu, glavnom gradu Danske. Osim glavne konferencije, na kojoj se očekuje oko 5000 znanstvenika i ostalih važnih dionika iz cijelog svijeta, ESOF čine i brojne aktivnosti za širu javnost.

Glavna ESOF tema u Kopenhagenu je „Znanost gradi mostove“ koja upućuje i na važnost popularizacije znanosti. Stoga i je jedna od važnijih ESOF aktivnosti u Kopenhagenu upravo festival znanosti Znanost u gradu koji će se organizirati u poznatoj Carlsberg četvrti, a procjena je da će u tim aktivnostima sudjelovati više od 50 tisuća ljudi.

U sklopu programa sudjelovat će znanstveni komunikatori iz čak 15 država svijeta, a među kojima će, po prvi put, biti i Hrvatska! Programsko vijeće izdvojilo je kreativni prijedlog ZEZ tima o Profesoru Baltazaru kao jedan od iznimno kvalitetnih te ga uvrstila u program festivala znanosti koji se, između ostalog, održava uz potporu Danske agencije za znanost, tehnologiju i inovacije danskog Ministarstva znanosti, inovacije i visokog obrazovanja.

Osim kazališne predstave, čija se inačica izvela u režiji Maria Kovača i na prvom hrvatskom Znanstvenom pikniku prošle godine, profesor Baltazar će posjetiteljima objašnjavati znanstvene pojmove i fenomene o zelenoj energiji i na virtualnim, interaktivnim knjigama, realiziranim korištenjem tehnologije 3D video mappinga.

- Važnost profesora Baltazara za europsku popularizaciju znanosti potvrđuje i uvrštenje u program ESOF-a. Velika je to stvar za hrvatsku popularizaciju znanosti, jer se nastavlja kontinuitet sudjelovanja na najvećim znanstvenim događanjima – rekla je Jelena Filipaj, voditeljica ZEZ tima, koji osim projekta znanstvenog centra ZEZ centar, organizira i veliki broj aktivnosti popularizacije znanosti poput nastupa u Kopenhagenu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije