Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Vidri

Profesionalac – više je suza nego smijeha u priči o policajcu Luki

Danko Ljuština i Vedran Mlikota
arhiva VL
21.11.2011.
u 20:42

Tekst Dušana Kovačevića režira Bogdan Diklić, koji za sebe kaže da je niži savjetnik za viša glumačka pitanja, a izvodi ga kazališna družina "Glumci iz Zagovozda"

– Kada su ovo igrali pokojni Bata (Danilo Bata Stojković, nap. a.) i Diklić na Danima satire u Kerempuhu, devedesete godine, ja sam bio student glume. Bio sam na nogama cijelu predstavu i nikad u životu nisam čuo duži aplauz – kaže Vedran Mlikota objašnjavajući zašto je za skorašnju premijeru kazališne družine "Glumci u Zagvozdu" izabrao baš tekst Dušana Kovačevića “Profesionalac”.

Sabrana djela po Luki

A “Profesionalac” ili “Tužna komedija po Luki” priča je o umirovljenom policajcu Luki koji dolazi uredniku izdavačke kuće i donosi mu njegova sabrana djela. Čovjek mu, naravno, kaže da nikakva sabrana djela nije napisao, a policajac odgovori da je tu sve što je on zabilježio u osamnaest godina koliko ga je pratio. I tu počinju suze i smijeh koje izaziva ta predstava, najavljuje Vedran Mlikota koji za kazališnu družinu "Glumci iz Zagvozda", uz pomoć koproducenta za Zagreb, Satiričkog kazališta Kerempuh, producira tu predstavu, u njoj glumi i za nju radi scenografiju.

Sinonim za urnebes

– Vrijeme radnje u “Profesionalcu” jest kraj osamdesetih i početak devedesetih godina, riječ je o anomalijama komunizma, ali, kada to piše Dušan Kovačević, tada su tu elementi humora koji govore o svakom sistemu – kaže Mlikota i objašnjava da je svjestan koliko se očekuje od komada koji je napisao autor koji je na bivšem jugoslavenskom području sinonim za urnebesnu filmsku i kazališnu zabavu, jer on je autor “Balkanskog špijuna”, “Sabirnog centra”, “Maratonaca” i “Ko to tamo peva”. Beogradski mediji svojedobno su “Profesionalca” najavljivali kao nastavak “Balkanskog špijuna”, a Mlikota kaže da je nevjerojatno da ga nitko do sada nije postavio u Hrvatskoj. On se s Duškom Kovačevićem sve dogovorio bez mnogo muke, a tekst je za hrvatsku kazališnu scenu prilagodio Danko Ljuština, koji i tumači glavnu ulogu Luke. A upravo je njemu, kada ga je svojedobno sreo u Bjelovaru, Bogdan Diklić rekao da bi trebao glumiti Luku Labana.

Nakon što se Mlikota sve dogovorio s Kovačevićem, rođena je ideja da hrvatskog “Profesionalca” režira Bogdan Diklić, koji je nekada igrao u beogradskoj predstavi. Ekipa kaže da im je upravo on najviše pomogao jer predstavu, koju je igrao petnaestak godina, ima u malom prstu. No Bogdan Diklić sam sebe nikako ne vidi u ulozi režisera. On je, kako kaže, niži savjetnik za viša glumačka pitanja, a Mlikota se nadovezuje na zezanciju i kaže da su ga zbog čistog PR-a ipak morali početi predstavljati kao redatelja. Što su niži savjetnik i ekipa zajedno napravili na glumačkim pitanjima i Kovačevićevu tekstu, provjerite u Vidri. Premijera je u petak 25. studenoga, a do kraja godine predstava ima petnaestak zagrebačkih termina.

Ključne riječi

Komentara 2

NA
nadan
23:36 21.11.2011.

Izvrstan tekst i kvalitetna ekipa. Obećavajuće. ..

TW
Tex_Willer
10:13 22.11.2011.

ovo zvuči odlično. Crni ilija, u operu si išao

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije