Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slikovnice

Procvat hrvatske dječje književnosti

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/7
15.08.2019.
u 10:47

Slikovnice su obično prvi dodir sa svijetom književnosti koji djeca imaju. Čitanjem djeci potiče se ne samo ljubav prema književnosti i pisanoj riječi u kasnijim godinama, već se i utječe na njihov cjelokupni rast i razvoj, kognitivne sposobnosti, vokabular, emocionalnu i socijalnu inteligenciju, što potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja. Bitno je, među ostalim, i dobro odabrati slikovnice, pri čemu su važnost treba pridati kako temama tako i ilustracijama. Dječja književnost je posljednjih godina doživjela pravi procvat, a na policama knjižnica i knjižara možemo pronaći stotine naslova koji se bave temama relevantnim za odrastanje u suvremenom dobu, kako stranih tako i hrvatskih. I neki su se od naših najcjenjenijih pisaca za odrasle u posljednje vrijeme odlučili okrenuti ka dječjoj književnosti.


Čarobni spoj slike i teksta

Upravo je početkom ovog mjeseca u nakladi Aqua Maritime objavljena slikovnica naslovljena “Adriana se vratila” koju potpisuje pjesnikinja i spisateljica Olja Savičević Ivančević, kojoj je ovo već druga slikovnica, a za ilustracije zaslužna je Imelda Ramović. Prva, “Šporki Špiro i neposlušna Tonka” izašla je prije dvije godine i nastala je u suradnji sa Svjetlanom Junakovićem nakon istoimene kazališne predstave u režiji Ivana Plazibata.
– Slikovnice za djecu sam počela pisati potaknuta višegodišnjim suradnjama s kazalištima lutaka i kazalištima za djecu i mlade, kada sam primijetila da se djeca vezuju uz likove i vraćaju po više puta na istu predstavu da bi ih vidjeli. U slikovnici ih mogu uvijek pronaći – ispričala nam je Olja Savičević Ivančević.
 Glavna junakinja njezine nove slikovnice je morska medvjedica, lik koji sama autorica veže uz svoje djetinjstvo, kada ju je često znala tražiti pogledom u moru, no do danas je nije uspjela ugledati.
– Ipak, ostala je moja omiljena maskota, nešto sasvim privatno, autentična igračka, kao i lik iz lokalne usmene predaje, pa mi je mogućnost da sudjelujem u kreiranju njenog lika i napišem priču o maloj morskoj medvjedici došla kao ostvarenje one davne djetinje čežnje da je vidim izbliza – ispričala nam je.

Kombinacija slike i teksta im je sve privlačnija

Pričom o Adriani malim čitačima prenosi se i bitna pouka o očuvanju čistog mora, kako bi od najmanjih nogu odgajali buduće čuvare mora i prirode. 
Ove godine u izdanju VBZ-a izašla je i slikovnica Zorana Ferića, pisca kojeg također poznajemo prvenstveno po njegovim “odraslim” djelima. Zove se “San ljetne noći” i vješto se, kroz elemente Shakespeareove priče, hvala ukoštac s vrlo ozbiljnim temama bolesti i smrti.
– Nekako me sve više privlači ta kombinacija slika i teksta, a ova priča, koja je na neki način autobiografska, nastala je iz jedne ideje za roman koju sam imao još na fakultetu. Zapravo sam razmišljao o nizu priča za djecu koje bi se bavile ozbiljnijim temama, poput rastave roditelja, socijalnih problema, nesnalaženja u jeziku zbog ekonomskih migracija u stranu zemlju, jer djecu ozbiljnost života ne zaobilazi – rekao nam je Ferić, koji je kada je vidio radove slikara Dominika Vukovića, odlučio da je upravo on treba ilustrirati i tek tada je, kaže tekst na pravi način zaživio. 
– Volim slikovnice i knjige, a volim i grafičke mape i serije crteža i slika. Ono što je zajedničko ovim stvarima je zaokružena cjelina koja predstavlja neku ideju ili priču u više dijelova. U tome vidim smisao onog što radim te smatram da se ilustracija i tekst savršeno nadopunjavaju. U ovoj slikovnici najinteresantniji mi je bio način prikazivanja prolaznosti života i smrti, koji je vrlo suptilan i smatram da je autor uspješno pronašao način da djeci približi kompleksne životne teme – ispričao nam je Vuković svoje iskustvo s ilustracijom ove priče.


Među novim slikovnicama koje vam toplo preporučujemo je i “Ured za izgubljene stvari” Zorana Maljkovića iz Mozaik knjige, kome je ovo prva slikovnica, iako već više od 15 godina svoje priče objavljuje u dječjim časopisima. Uz prekrasne ilustracije Marka Jovanovca, ova slikovnica na zabavan i pristupačan način uči djecu važnosti čitanja. Treba spomenuti i VBZ-ovo drugo izdanje poznate slikovnice “Priča o poštaru” koju su zajednički napisali Branislav Glumac i Marino Zurl, a ilustrirao Ivan Lacković Croata. Ta dirljiva i poetična priča o dobrom poštaru koji više od svega voli ptice, prati upravo Croatin život prije nego što se posvetio slikarstvu. A koju god od ovih priča odabrali, vaši najmlađi bit će vam zahvalni. 

Komentara 3

Avatar transdanubier
transdanubier
10:56 20.08.2019.

zanimljivo, nijedan od navedenih autora/ica nije član društva dječjih autora hrvatske?! a pišete o dječjoj književnosti?! za autoricu članka nikad čuo nisam kao što ni ona valjda nikad nije čula da postoji "hrvatsko društvo književnika/ica za djecu i mlade (klub prvih pisaca) mogla je spomenuti i ponekoga iz tog društva. ove koje je navela uopće nisu dječji autori, osim jednoga!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije