Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUGI ROĐENDAN MSU

Pročitali Kožarića naopako i odmorili se u njegovoj skulpturi

Kožarić
Foto: MSU
09.12.2011.
u 17:06

Ondje će se od 16 do 18 sati čitati Kožarićeve rečenice naopako, predstaviti Knjige za jednog umjetnika (Kožarićeve) čije su fotografije preuzete iz knjige i uvećane 200 puta, ali i projekcija videa “Spavanje između neba i zemlje”

Na drugi rođendan useljenja MSU u novu zgradu, u nedjelju 11. prosinca posjetitelje čeka pregršt događanja, među kojima su i akcije te performansi u Atelijeru Kožarić, Zorana Pavelića i Kate Mijatović. Ondje će se od 16 do 18 sati čitati Kožarićeve rečenice naopako, predstaviti Knjiga za jednog umjetnika inspirirana Kožarićem čije su fotografije preuzete iz tiska i uvećane 200 puta, ali i projekcija videa “Spavanje između neba i zemlje”.

Dajmo mu slobode

– Kožarić kako kopa rupu – taj mi je čin idejno i vizualno bio važan, ali nisam si to znao objasniti. Zato sam tu crno-bijelu novinsku fotografiju uvećao nekoliko puta, otisnuo na bijelu majicu i poklonio mu je 1995. godine u Labinu na međunarodnoj konferenciji. Dati mu još više slobode i još više prostora no što je već imao! – kaže Zoran Pavelić.

Posjetitelji će na ulazu u Atelijer biti pozivani zvukom zvonca montiranog na špahtli – “ready madeom” Zorana Pavelića osmišljenog za ovu akciju. Dijelit će se bedževi kojih ima u istom broju koliko je puta reproducirana fotografija u knjigama-samizdatima "Knjiga za jednog umjetnika / Kožarića uvećati 200 puta", koje će se moći razgledati na ulazu u Atelijer Kožarić. Kata Mijatović prespavala je noć u Kožarićevoj skulpturi 23. kolovoza 2010. godine i ovjekovječila performans videosnimkom koja će se moći pogledati od 11 do 18 sati.

– Inspiraciju sam dobila tumačenjem Ivana Kožarića po kojemu je skulptura napravljena kao odnos između neba i zemlje. Između tih dvaju prostornih i metafizičkih elemenata odvija se i naše postojanje. Spavanje u skulpturi koja i podsjeća na elegantan ekskluzivan ležaj prekoračilo je fizičku dimenziju same izvedbe i u prvi plan stavilo povlašteni boravak u nematerijalnom univerzalnom svijetu Kožarićeve umjetnosti – kaže Kata Mijatović.

Komentara 1

DU
Deleted user
18:10 17.12.2011.

Kata nije bas dokazala da je inteligentna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije