Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pula neće Mehtu

Pročelnik Lukšić u obmanjivanje uvlači i izraelsku diplomaciju

'Indian conductor Zubin Mehta conducts Heliopolis Symphony Orchestra, with residents of Heliopolis slum, the biggest of Latin America, at the Municipal Theater of Sao Paulo, in central Sao Paulo, Braz
'MARCOS BIZZOTTO/DPA/PIXSELL'
19.03.2013.
u 09:00

S organizatoricom koncerta iz Labina, usprkos njenim zahtjevima, nitko iz Grada nije želio razgovarati

Kako sada stvari stoje, Hrvatska svoj ulazak u EU ipak neće dočekati uz Beethovenovu Devetu simfoniju, Izraelsku filharmoniju i legendarnog maestra Zubina Mehtu. Barem ne u Puli, gdje se trebao dogoditi opisani koncert koji smo nedavno najavili u Večernjem listu. Pulski je gradonačelnik Boris Miletić u petak objavio Zaključak o potvrđivanju programa ljetnih glazbeno-scenskih programa u Amfiteatru. Premda odluci komisije pod predsjedanjem pročelnika odjela za društvene djelatnosti Erika Lukšića, sezonu 3. srpnja otvaraju 2Cellos. Slijede Vaya Con Dios, muški slovenski pjevački Trio Eroika, Leonard Cohen, Gregorian, Josipa Lisac, Massimo s prijateljima i Joe Cocker te Outlook festival.

Skoro pa za svakoga nešto, osim za ljubitelje klasike koje ni ovog ljeta neće biti u Areni.

Osim Severine, Bregovića i Bebeka, Nine Badrić i nekakvih gladijatorskih igara, Grad je termine uskratio i za svih šest predloženih priredbi Klasičnoga glazbenog festivala koji su upravo 30. lipnja trebali otvoriti legendarni dirigent i slavni orkestar.

 

Ponudili im parkiralište


Melita Lasek, profesorica klavira i organizatorica glazbenih manifestacija, za odluku je saznala tek prošlog utorka iz dopisa koji je dobila s elektronske adrese i s potpisom pročelnika Lukšića. \"Nažalost nemamo više slobodnih termina u Amfiteatru tijekom 2013. godine, budući je Povjerenstvo za termine već donijelo Oduku. Ako ste zainteresirani za lokaciju Karoline, u neposrednoj blizini Arene, molimo da nam potvrdite namjeru kako bi Vam mogli odgovoriti.\"

Nuđenje parka i parkirališta između Arene i mora za simfonijske koncerte, opere i balete potpuno je konsterniralo i s pravom uvrijedilo profesoricu Lasek. Međutim, kada smo gospodina Lukšića u nedjelju pitali o tome, on je gospođi Lasek uputio ispriku zato što joj je greškom upućen odgovor namijenjen drugom izvođaču koji je sam za svoje programe bio predlagao Karolinu. I sva druga objašnjenja gospodina Lukšića zašto se Pula odrekla tako vrijednog, atraktivnog i važnog kulturnog događaja bila bi uvjerljivija da je on barem jednom, makar telefonom, razgovarao s predlagateljicom.

- O svemu smo se mogli dogovoriti i na sve sam njihove nedoumice mogla odgovoriti, ali me nitko ništa nije pitao niti tražio ikakvu dodatnu dokumentaciju, niti sam ja u mjesec dana uspjela bilo s kim iz Grada dogovoriti sastanak – rekla nam je Lasek, dok se Lukšić poziva na ograničen broj od 10 termina, na preklapanje datuma, na kasno prispjeće prijedloga, neiskusnog organizatora te na \"sumnju\" da iza projekta zapravo stoji \"Histria festival\".

Premda je svaki argument gradskog pročelnika tema za sebe, na prvi se pogled vidi da je u ovom slučaju gradska birokracija zakazala ponajprije u načinu komunikacije. Zato je možda bolje od njih ni ne tražiti da sada objasne maestru Mehti, umjetniku za kojim se otima čitav svijet, zašto ga baš Pula ovog ljeta na želi. To je pokazala i konferencija za novinare koju je pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšić održao u ponedjeljak te predstavio \"bogat program ljetnih glazbeno-scenskih programa u Amfiteatru za 2013. godinu\", kako piše u izvještaju na službenim stranicama Grada Pule.

Nejasni kriteriji

Koliko su nejasni kriteriji gradskih činovnika, potvrđuje upravo taj izvještaj u kojem su kao \"velikani glazbene scene\" najavljeni Leonard Cohen, Joe Cocker i 2Cellos, a kao oni koji će \"dodatno upotpuniti bogato koncertno ljeto\" nabrojani su Trio Eroika, Zaz, Josipa Lisac, Vaya con dios, Gregorian, Massimo s prijateljima te festival Outlook.

Kao glavni razlog odbijanja termina Izraelskoj filharmoniji Lukšić je naveo to što je Klasični glazbeni festival Pula novoosnovana tvrtka, \"što ukazuje na manjak kontinuiteta u radu... a u prijedlogu nisu navedene nikakve referencije ni iskustva s organizacijom koncerata i manifestacija\". Uz to, dodao je da \"prijavi nije priložena dokumentacija koja bi dokazala postojanje intenzivne komunikacije s izvođačima i njihovu zainteresiranost\".

Utoliko je teže razumjeti što se nitko iz Grada nikada nije obratio predlagateljici programa Meliti Lasek iz Labina i što je ona sama uzaludno tražila sastanak na kojem bi rado odgovorila na sva dodatna pitanja gradskog povjerenstva. Pritom je Lukšić jedini mail koji je s njegove adrese upućen Meliti i jučer proglasio pogreškom. To znači da joj se ni tim putem zapravo nije imao namjeru javiti. Međutim, premda nijednom nije nazvao Labin, iz jučerašnjeg Lukšićeva istupa vidi se da mu nije bilo teško zvati najprije izraelsko veleposlanstvo u Zagrebu, a onda i direktora Izraelske filharmonije u Tel Avivu koji je još prije mjesec dana u Večernjem listu potvrdio angažman orkestra u Puli.

Koncerti koji ne kolidiraju

Da ju je ikad pitao, Melita Lasek bi Lukšiću i sama rekla, kao što je i nama, da ona doista nikada nije razgovarala s Avijem Shoshanijem (koji je u Lukšićevoj izjavi postao Shashon, a na službenim stranicama Grada Pule Shoshoni) zato što je ugovor za koncert u Puli s Izraelcima potpisala druga promotorska tvrtka. U glazbenom biznisu to je uobičajena praksa. Međutim, Lukšić je novinarima ponudio poluinformaciju sugerirajući da Mehta i Izraelska filharmonija uopće nisu planirali dolazak u Pulu, što jednostavno nije istina. Na kraju je Lukšić u svoje izgovore ponuđene novinarima upleo i organizatore nastupa 2Cellos, premda dva koncerta nikako ne mogu biti u koliziji jer prvi se trebao dogoditi 30. lipnja, a drugi je na rasporedu 3. srpnja.

Komentara 2

OB
-obrisani-
17:14 21.03.2013.

Kad Republiku Hrvatsku mogu ovako osramotiti u samoj Hrvatskoj Puli, šta možemo tek očekivati na UN Skupštini u New Yorku, sa temom: "The International Criminal Tribunal" (that prosecuted Serbs for war crimes) - Analiza rada Haaškog suda, koju će predsjedavati Vuk Jeremić i to zakazanu na 10-og travnja 2013!? Jedan od govornika bit će i Srpski predsjednik Tomislav Nikolić, radikalni nacionalist, koji negira Srpske zločine u "srpskom Vukovaru" i Srebrenici!

KA
kajinx
23:10 21.03.2013.

Od glave riba smrdi. Od slučajnog Predsjednika, od Vlade koja vlada u slučajnoj državi u kojoj je bio građanski rat, od dizača tegova, od popisa stanovništva na glasačkim listama, od zdravstvenog odgoja, od pocrvenjene Hrvatske koju je nagovijestio Precident, pa na dalje. Bilo bi čudo da je drugačije. Jedini izlaz je lustracija i poništenje abolicije zlikovcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije