Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašeno od Staljina

Privatna kolekcija ruske avangarde Duška Vernačkog

Duško Vernački
pixsell
19.02.2013.
u 15:01

Djela su to Kazimira Maljeviča, Vladimira Tatljina, Vladimira Lebedeva, Vere Jarmolajeve i Konstantina Rudakova, uz slike autora iz škole UNOVIS i Maljevičeve škole. Raritetna je to, kolekcija radova slikanih na poleđini zemljopisne karte

Iznenada pred zagrebačku publiku dolazi malo likovno blago: raritetna izložba 29 slika razvikane ruske avangarde, razdoblja prije i poslije Oktobarske revolucije, koje je obilježilo cjelokupnu svjetsku kulturu i umjetnost 20. stoljeća. U Galeriji Futura, u Masarykovoj 24, od sutra gostuju osječka Galerija Vernissage i njezin vlasnik Duško Vernački, ujedno i vlasnik kolekcija slika uzbudljivih svakom ljubitelju umjetnosti.

– Slike su malo veće od dlana – kaže gospodin Vernački za Večernji list.

– Djela su to Kazimira Maljeviča, Vladimira Tatljina, Vladimira Lebedeva, Vere Jarmolajeve i Konstantina Rudakova, uz slike autora iz škole UNOVIS i Maljevičeve škole. Raritetna je to, simpatična mala kolekcija radova, slikanih na poleđini zemljopisne karte carske Rusije. Nasljedio sam je od oca koji je umro 1985. godine. U to vrijeme smo još živjeli u Slavonskome Brodu. Otkuda ona? Još u doba Staljina uništavane su umjetnine avangarde, pa se pretpostavlja da su ih pojedici spašavali tako što ih iznosili izvan zemlje. Bilo je tih izložaba po Italiji, s dobrim katalozima, a puno je i pisano o avangardi, rasvijetljena je sudbina djela koja su neprocjenjiva. No mislim da su radovi s ove zagrebačke izložbe daleko najbolji! – kaže Vernački koji u Osijeku osim Vernissage galerije ima i galeriju Open otvorenu 24 sata, a za koji će dan otvoriti još jednu u centru Vukovara.

– Kad je kriza, prvo strada kultura, to je sigurno, ali meni je to poticaj. Nastojim da se to ne dogodi – kaže naš sugovornik, diplomirani ekonomist koji se bavio marketingom, ali ga je od toga umjetnost uvijek više privlačila, pa je postao galerist. I to uspješni galerist jer je u svom Vernissageu dosad objavio više od sto izložbi uglednih slikarskih imena, poput Murtića i Šebalja, ali i stranih, talijanskih, nizozemskih, korejskih... autora. Želi izložiti navrijednije što može, a što naziva “sukusom hrvatskog slikarstva”, no ne isključuje i mlađe suvremenike. Jedino čega nije poklonik je slikarski fotorealizam. U 24-satnoj galeriji nema voditelja. Namjerno.

– Samo slike i vi! To mi je cilj – kaže, puštajući posjetitelja da sam komunicira s umjetninama. Za zagrebačku je izložbu ruske avangardne priređen i katalog čiji uvodničar, povjesničar umjetnosti Želimir Koščević, ističe kako vrijedno djelo ruske avangardne i dalje ostaje enigmom unatoč brojnim izložbama i knjigama o njoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije