Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSTAVA "EKSTRAVAGNCIJA"

Pripadati ili umrijeti?

ekstravagancija
&td
24.09.2009.
u 00:33

Tekst "Ekstravagancija" argentinskog dramatičara Rafaela Spregelburda premijerno je prikazan ove srijede na daskama Teatra &td, a redateljske palice prihvatila se Renata Carola Gatica.

Tekst "Ekstravagancija" argentinskog dramatičara Rafaela Spregelburda premijerno je prikazan ove srijede na daskama Teatra &td. Redateljske palice prihvatila se Renata Carola Gatica poznata po uspješnoj predstavi "Argentina" koja je prošle sezone postavljena u istom kazalištu.  

"Ekstravagancija" pripada drugom dijelu Spregelburdove heptalogije koja nadahnuta slikom "Sedam smrtnih grijeha" kultnoga srednjovjekovnog slikara Hieronymusa Boscha reflektira piščeve misli o suvremenim vrijednostima i međuljudskim odnosima.  

Priča tematizira odnos triju sestara od kojih je jedna usvojena. Budući da im nije rečeno koja, a papiri su o usvajanju uništeni, njihovu predanost obitelji narušava ljubomora koje će biti razlogom zahlađenja njihovih odnosa. Kada majka obznani da boluje od rijetke smrtonosne bolesti, koja je još uz to i nasljedna, sestre se nađu u ekstravaganciji emocija koje se kreću od želje za pripadnošću obitelji do straha za vlastiti život. Naravno, posvojena sestra ne mora se bojati, ali postavlja se pitanje je li bolje umrijeti ili ne pripadati obitelji.

Predstava kombinira video materijal s izvedbom uživo. Tako mlada zagrebačka glumica Katarina Kušević uživo igra dvije sestre, dok treću glumi u prethodno snimljenom video-materijalu. Svojom energičnošću i čestim izletima u glumačku karikaturu, Kušević se poigrava  emocionalnom ekstravagancijom kroz koju prolaze likovi. Trenutak u kojem posvojena sestra saznaje da nema simptome smrtonosne bolesti za razliku od druge dvije, posebno je dojmljiv te u njemu zapravo nalazimo poantu čitave predstave. Spoznaja o zdravlju i nastavku života ujedno je i spoznaja o gubitku vlastitog identiteta spram institucije obitelji, koja postaje sve samo ne društvena norma.

U video-materijalu pojavljuje se još i glumac Dean Krivačić, a za oproštajnu telefonsku poruku majke glas je posudila Ana Karić. 

"Ekstravagancija" je ženska drama snažnog emotivnog naboja, koja će sigurno naći svoju publiku, i zajedno s njom propitivati temelje modernoga društva. S obzirom da je u pripremi i izvedba predstave na španjolskom jeziku, očekuje se da će gostovati na mnogim međunarodnim festivalima.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije