Naslovnica Kultura Glazba

Prije točno pola stoljeća objavljen je prvi album Beatlesa

Na današnji dan, 22. ožujka 1963. godine, Beatlesi su izdali ploču "Please Please Me". I svijet više nikad nije bio isti.
22. ožujka 2013. u 09:49 1 komentara 94 prikaza
Beatles
Foto: Press Association/PIXSELL

Na današnji dan prije točno pedeset godina, 22. ožujka 1963., Beatlesi su snimili svoj prvi album "Please Please Me". Ploča je snimljena na brzinu, kako bi diskografska kuća zaradila neki novac na uspjehu njihova istoimenog singla, prvog u nizu pjesama koje su se sljedećih godina uspinjale na vrh top-ljestvica.

"Please Please Me" promijenio je modernu glazbu i pokrenuo beatlemaniju. Bila je to detonacija, a ne običan debi-album. U to vrijeme top-ljestvicama harale su ploče s filmskom glazbom i sladunjavim pjesmuljcima za održavanje atmosfere u koktel-barovima. Sirov i surov, snimljen na brzinu – da se proda dok su gitarističke grupe još u modi – prvi album Beatlesa pomeo je sve pred sobom i na prvom mjestu ljestvice najprodavanijih albuma ostao punih 30 tjedana, sve dok ga s vrha nije potisnuo drugi album Beatlesa "With the Beatles".

BBC je pola stoljeća snimanja prvog albuma Beatlesa obilježio još 11. veljače, kad je niz poznatih glazbenika u studiju oživio atmosferu i ponovno otpjevao pjesme s albuma, točnim redoslijedom snimanja kao što su to John, Paul, George i Ringo učinili prije 50 godina. Snimka tog događaja emitirana je na BBC-jevu drugom programu radija.

 

 

Jeste li znali... – Beatlesi su k

Jeste li znali...

– Beatlesi su kompletan album snimili za samo 9 sati i 45 minuta. Producent George Martin nadao se da će snimanje trajati i kraće.

– "Twist and Shout", obrada pjesme Burta Russella, bila je zadnja koju su snimili. Pjesma je ostavljena za kraj jer je producent strahovao da će prehlađeni John Lennon ostati bez glasa.

– Snimanje albuma stajalo je 400 tadašnjih britanskih funti, što bi danas iznosilo jedva 10.000 funti. Svaki član Beatlesa dobio je za snimanje albuma po 22,50 funti.

– George Martin želio je da se Beatlesi za omot albuma fotografiraju ispred insektarija, ali je ideju odbila uprava londonskog zoološkog vrta. Zbog štednje, uslikani su na stubama diskografske kuće.

– Originalno izdanje albuma jedino je na kojem su autori originalnih pjesama potpisani kao McCartey – Lennon. Poslije su sve pjesme potpisivane s Lennon – McCartney.

– "Please Please Me" nije objavljen u Americi sve dok katalog Beatlesa nije standardiziran i objavljen na CD-u 1987. godine.

– Album se trebao zvati "Off the Beatle Track", ali je naziv promijenjen u posljednji trenutak zbog uspjeha istoimenog singla.

– Uvodnu pjesmu albuma "I Saw Her Standing There" Beatlesi su napisali za ondašnju tinejdžersku senzaciju Helen Shapiro, ali ju je ona odbila uvrstiti u svoj repertoar.

SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti