Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Prije 50 godina u liverpoolskom Cavernu počela beatlemanija

U to vrijeme svirali su samo obrade tuđih pjesama, standarde Chucka Berryja, Little Richarda, The Everly Brothersa, Buddyja Hollyja...
09. veljače 2011. u 09:48 1 komentara 18 prikaza
Beatles

Ovoga mjeseca slavi se pedeset godina otkako su The Beatles odsvirali svoj prvi koncert u glasovitom liverpoolskom klubu Cavern. Dogodilo se to 21. veljače 1961. Mjesto je dotada bilo poznato kao jazz klub, ali vrlo brzo će to potisnuti epitet mjesta na kojem je rođena beatlemanija. 

BBC tim povodom u subotu emitira dokumentarac o prvom nastupu, a među svjedocima koje je BBC ovih dana ispitao bio je i tadašnji 16-godišnjak Alex McKechnie koji je prvi put zakoračio u klub upravo toga dana i otada postao redovni posjetitelj.

–  Dotad sam gledao Beatlese već nekoliko puta u sjevernom dijelu Liverpoola, a radio sam u srednjem dijelu grada kao dostavljač pošte kada sam čuo da za vrijeme stanke za ručak Beatlesi nastupaju u Cavernu. Cavern je bio u podrumu kuće od tri ili četiri kata. Klub je imao tri velike arkade i malu pozornicu ispod jedne od njih, gdje su Beatlesi nastupili 292 puta. Atmosfera je bila puna uzbuđenja, a glazba zvučala utoliko bolje od prethodnih nastupa koje sam gledao jer je Cavern bio mali prostor i glazba je u njemu zvučala glasnije. Ondje je bilo svega 20 ili 30 ljudi. U to vrijeme svirali su samo obrade tuđih pjesama, standarde Chucka Berryja, Little Richarda, The Everly Brothersa, Buddyja Hollyja. Zvuk koji i danas vrlo čisto nosim u glavi jest uvodni rif Chucka Berryja. I kada sam se nakon koncerta vratio na posao, naravno da se više nisam mogao usredotočiti na njega. Svega nekoliko tjedana nakon toga dobili su mnogo više publike. Redovi za ulazak su bili do ulice. Počeli su govoriti o odlasku u London i snimanju albuma, što su neki od nas koji su ih "otkrili" shvatili kao izdaju. I tek kada sam čuo "Love Me Do" na radiju ponovno sam se zainteresirao za njih. 

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
  • jankoprekobrda:

    Za ljubitelje The Beatles-a informacija da se svake godine zadn ji vikend u Kolovozu odrzava u Liverpoolu Betales festival. Tom prigodoma po gradu se postavlja na desetke pozornica na kojima nastupaju imitatori Betalesa iz cijelog svijeta. U Liverpool se tom ... prikaži još!m prigodom skupi vise desetaka tisuca turista iz cijelog svijeta, zabava muzika, alkohol i drugi poroci caruju tri dana.