Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita: Održana kino premijera filma Galeb

Podsjetimo, riječ je o filmu u kojem se može vidjeti priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.
24. listopada 2020. u 22:57 13 komentara 1206 prikaza
Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Galeb" Ivana Živkovića Žike
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

U Muzeju suvremenih umjetnosti u Zagrebu održana je kino premijera filma Galeb redatelja Ivana Živkovića Žike. Svjetsku je premijeru ovaj film imao ljetos na Pulskom filmskom festivalu. Podsjetimo, riječ je o filmu u kojem se može vidjeti priča o poznatom brodu Josipa Broza Tita kojim je svojedobno putovao 14 puta, posjetio 18 zemalja na tri kontinenta, pristavši u 29 luka, za što je trebao 479 dana plovidbe.

Josip Broz Tito 'IMAO RAZLIČITE ULOGE' 'Ni Tito ne bi sačuvao Jugoslaviju: okružio se luksuzom, glamurom, volio skupe aute...'

Na tim putovanjima Tito je dogovorio Nesvrstane, najveći svjetski savez zemalja nakon Ujedinjenih naroda, treći blok Hladnog rata. Jugoslavija je bila lider Nesvrstanih, a Tito njihov vođa. Jučerašnjoj premijeri nazočili su i jedan od sugovornika u filmu, povjesničar Tvrtko Jakovina, pa onda poznati redatelj Lordan Zafranović. Pred solidno popunjenom dvoranom kina Metropolis unatoč pandemiji i lošem vremenu, redatelj filma istakao je ulogu idejnoj tvorca filma, Denisa Kuljiša.

- Da je on živ, Galeb sasvim sigurno ne bi ovako izgledao. Snimio sam ga na nagovor njegove supruge Nade. Uspjeli smo okupiti tu ekipu sugovornika, 'Galebovu družinu' i evo, imamo taj film, rekao je Živković o filmu u kojem su korištene i rijetke arhivske snimke Filmskih novosti.

Zagreb: Premijera dokumentarnog filma "Galeb" Ivana Živkovića Žike | Autor : Tomislav Miletic/PIXSELL Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL 24.10.2020., Zagreb - U dvorani Muzeja suvremene umjetnosti odrzana je premijera dokumentarnog filma Galeb Ivana Zivkovica Zike. Ivan Zivkovic Zika Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
  • Gajger:

    Koliko ti život treba biti isprazan, turoban i depresivan da subotnje večeri provodiš u praznom kinu, gledajući projekciju filma o fetišiziranim istrunulim predmetima diktatora umrlog prije 40 godina ? I to diktatora države koja ne postoji više od 30 godina, ... prikaži još! niti će ikad više postojati? :-)

  • RADIKALAN:

    Zašto taj bravarev brod još nije bačen na staro željezo?

  • ante7:

    Plenkoviću evo ti odgovor odakle radikalizacija.