Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Split

Preskupi Ero s onoga svijeta prvi se put neće pjevati u Vrlici

ero s onoga svijeta
arhiva
18.07.2012.
u 15:40

Grad Vrlika i tamošnji ured Turističke zajednice Vrlika koprodukcijski su partneri Splitskog ljeta, ali proračun im je ove godine smanjen

Najavljena izvedba naše najpoznatije opere “Ero s onoga svijeta” neće se u sklopu Splitskog ljeta održati 28. srpnja u Vrlici. Otkazana je zbog nemogućnosti Grada Vrlike i tamošnje turističke zajednice da osiguraju svoj dio financijskih obveza.

– Nakon punih pet godina, koliko se u Vrlici u sklopu kazališnog festivala Splitsko ljeto igrao “Ero s onoga svijeta”, nismo uspjeli osigurati novac za izvedbu. Za taj nam projekt treba otprilike 300.000 kuna koje nikako ne možemo namaknuti. Država nam je smanjila potpore, a Grad Vrlika, čiji je proračun nešto više od pet milijuna kuna, ne može se više zaduživati – objašnjava Stipe Romić, direktor ureda Turističke zajednice.

Ističe kako su od Ministarstva kulture ove godine za Vrličko ljeto dobili samo 10.000 kuna, a od Splitsko-dalmatinske županije 8000 kuna! Samo za tribine pokraj vrličke česme potrebno je 75.000 kuna, a treba platiti i kazalište, zaštitare, video...

– Žalosno je da se turističkim zajednicama po Istri ili makarskom primorju koje “ne znaju što će od novca” daju golema sredstva, a nama u Zagori, koji nemamo boravišnu pristojbu, ništa – žalosno će Romić.

Vrlika ima otprilike 2500 stanovnika, a na izvedbu “Ere s onoga svijeta” prosječno dođe otprilike 2000 gledatelja.

– Na tribinama je samo 500 mjesta, ne možemo naplatiti kartu za stajanje – kaže čelnik Turističke zajednice.

Vrličani su žalosni jer je upravo vrlička česma bila inspiracija njihovu Milanu Begoviću, libretistu najpopularnije domaće opere. Izvedbe “Ere s onoga svijeta” na izvorištu Begovićeva djela uvijek su bile svetkovina hrvatske opere i vrličkoga kraja. Uprava Splitskog ljeta sa žaljenjem konstatira kako se lijepa višegodišnja tradicija prekida. No nadaju se da će ponovno zaživjeti već idućeg ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije