Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Prepuna dvorana na predstavljanju 10. Žmegačeve knjige

Strast i konstruktivizam duha" je lijepo uređena i bogato ilustrirana knjiga u kojoj naš akademik Žmegač još jednom demonstrira svoju erudiciju i komparatističko majstorstvo pišući o temeljnim umjetničkim pokretima 20. stoljeća
30. siječnja 2015. u 14:11 1 komentara 327 prikaza
viktor žmegač strast i konstruktivizam duha
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U prepunoj velikoj dvorani Matice hrvatske jučer je predstavljena nova knjiga, već deseta u Matičinoj nakladi, Viktora Žmegača.

"Strast i konstruktivizam duha" je lijepo uređena i bogato ilustrirana knjiga u kojoj naš akademik Žmegač još jednom demonstrira svoju erudiciju i komparatističko majstorstvo pišući o temeljnim umjetničkim pokretima 20. stoljeća.

Osim vrlo osobnog i dirljivog obraćanja samog autora publici, na predstavljanju su, uz glavnu urednicu knjige Romanu Horvat, o knjizi nadahnuto govorili akademici Mladen Machiedo i Krešimir Nemec.

Machiedo je Žmegača nazvao komparatistom bez premca, ne samo u našim nego i u međunarodnim okvirima, koji suvereno piše o glazbi, slikarstvu, književnosti, kazalištu i filmu. Nemec je istaknuo naročitu kompleksnost građe i gustoću teksta, a tako i Žmegačev ironijski odmak koji se iskazuje i u duhovitim opaskama razasutima po knjizi. 

>> Viktor Žmegač: Ne uzrujava me što nisam ranije postao akademik

Potres koji je pogodio Zagreb uzrokovao veliku štetu u Đorđićevoj ulici
10 PITANJA O POTRESIMA
Što znači kad je dva dana mirno, a onda cijelu noć tutnje mali potresi?
Imunitet – snaga svakog organizma
PROMO
Imunitet – snaga svakog organizma
  • b7:

    Sve su njegove knjige izvrsne , na žalost cijena im je često previsoka za naše mogućnosti , to je ipak nešto što bi radije imali kod kuće nego posuđivali u knjižnicama -srećom da postoje .