Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u 85. godini

Preminuo veliki riječki glumac Nenad Šegvić

Goran Kovacic/pixsell
12.07.2021.
u 11:01

U 85. godini preminuo je glumac Nenad Šegvić.

U 85. godini preminuo je dramski glumac Nenad Šegvić, prenosi Novi list.

U gotovo tri i pol desetljeća djelovanja u riječkom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca ostvario više od 150 dramskih uloga, a bio je i umjetnički direktor Međunarodnog festivala malih scena, čije se 27. izdanje trebalo održati ove godine. 

"Duboko nas je potresla vijest da nas je u 85. godini života napustio Nenad Šegvić, dramski glumac, dugogodišnji član ansambla i ravnatelj Hrvatske drame HNK Ivana pl. Zajca, dugogodišnji umjetnički direktor Međunarodnog festivala dramskih scena i nezaobilazna figura u umjetničkom i kazališnom životu Rijeke" napisali su iz HNK Ivana pl. Zajca.

Nenad Šegvić rođen je u Splitu 7. listopada 1936. godine. Studij glume završio 1959. na Akademiji pozorišne umetnosti u Beogradu. Prvu je veliku ulogu ostvario u splitskome HNK-u 1961., a nakon kraćega angažmana u Zagrebačkom kazalištu mladih, 1964. došao je u riječki HNK, gdje je do umirovljenja 1999. ostvario više od stotinu uloga u djelima svjetskih i hrvatskih dramatičara. Od 1976 do 1986. bio je i ravnatelj Hrvatske drame. Godine 1993. osnovao je HKD teatar, u kojem se istaknuo ulogama u djelima Edwarda Albeeja, Samuela Becketta, Eugènea Ionescoa, Heinera Müllera, Ive Brešana i dr., a 1994. i Međunarodni festival malih scena. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo 2012.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije