Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbogom, maestro

Preminuo ugledni skladatelj, dirigent i pedagog Dinko Fio

Dinko Fio
Arhiva VL
03.11.2011.
u 11:20

Tijekom iznimno bogate karijere dobio je niz nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima

Jučer je u dobi od 87 godina preminuo je veliki hrvatski dirigent, skladatelj, melograf i pedagog Dinko Fio. Vijest o smrti prenio je Institut hrvatske glazbe, a informacija o terminu posljednjeg ispraćaja bit će objavljena naknadno.

Dinko Fio rođen je u Blatu na Korčuli 1924. godine, kao potomak stare hvarske pomorske obitelji. Školovao se u Dubrovniku gdje je 1942. godine završio učiteljsku školu. Studirao je na muzičkim akademijama u Beogradu i Zagrebu, gdje je 1961. godine diplomirao solo pjevanje.

Profesionalni glazbeni rad počeo je još tijekom Drugoga svjetskog rata, zapisujući narodne napjeve i dirigirajući zborovima. Bio je profesor glazbe u Mostaru, Beogradu i u Zagrebu, gdje je predavao u glazbenim školama i na Muzičkoj akademiji. Rano se afirmirao kao vrhunski zborovođa, a posebno se posvetio radu s dječjim zborovima koje je pripremao za zahtjevne izvedbe vokalno-instrumentalnih opusa iz svjetske literature. Vodio je veliki broj amaterskih i dječjih zborova, uključujući i Dječji zbor RTV Zagreb (1961.-1975.), a od 1975. do 1980. i Ansambl "Lado“.

Pjevačkim ansamblima pod njegovim vodstvom skladbe su posvećivali brojni suvremeni skladatelji. Realizirao je velik broj snimki za radijske postaje i za diskografska izdanja u domovini i u inozemstvu. Od 1980. godine intenzivno se posvećuje radu s klapama te djeluje kao umjetnički voditelj klapa Ošjak, Kumpanija, Nostalgija i brojnih drugih. Znatan dio njegova umjetničkog i stručnog djelovanja vezan je uz Festival dalmatinskih klapa u Omišu.

Dinko Fio ostvario je i opsežan skladateljski opus na temeljima tradicijske glazbe, a neke su pjesme toliko povezane s tradicijom da ih se često smatra izvornim napjevima. Njegov autorski opus objavljen je u jedanaest zbirki i na tridesetak diskografskih izdanja. Kao melograf i obrađivač spasio je od zaborava neke od najljepših narodnih napjeva iz Dalmacije, zapisao ih te priredio za izvedbe dalmatinskih klapa i zborova.

Dobitnik je niza nagrada za skladbe, obrade i izvedbe sa zborovima. Također je dobitnik nagrade Festivala dalmatinskih klapa Omiš za životno djelo (1998.), nagrade Hrvatskog društva skladatelja "Franjo Ksaver Kuhač“ za životno djelo (2008.) te odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1996.).

Ključne riječi

Komentara 1

JS
John_Smith
16:23 03.11.2011.

Nakon Ljube Stipišića, još jedan velikan usnuo. RIP, svjetlost vječna svjetlila ti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije