Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Filmaši tuguju

Preminuo snimatelj Andrija Pivčević

22.10.2019.
u 13:57

Jedan od najvećih televizijskih i filmskih snimatelja Andrija Pivčević ostavio nam je bogat opus radova u amaterskom i profesionalnom filmu

Napustio nas je naš dragi član, vrhunski snimatelj, meštar profesionalnog i amaterskog filma i voljeni prijatelj, šjor Andrija Pivčević. Dragi šjor Andrija, hvala ti za sve, mnogo ćeš nam nedostajati, poručili su iz Kino kluba Split.

Andrija Pivčević rođen je u Gatima pokraj Omiša 5. srpnja 1945. godine. Već se s 18 godina angažirao u splitskome Kino klubu, gdje je od 1962. do 1968. snimao amaterske filmove za splitski krug kinoamatera, rad za koji mu je 1970. godine dodijeljena titula majstora amaterskoga filma.

Prve profesionalne kratkometražne filmove snima od 1967., a kao direktor fotografije radio je na dugometražnim igranim filmovima poput Ludi dani (Nikola Babić, 1977.), Medeni mjesec (Nikola Babić, 1983.), Crveni i crni (Miroslav Mikuljan, 1985.), Večernja zvona (Lordan Zafranović, 1986.), Haloa, praznik kurvi (Lordan Zafranović, 1988.), Povratak Katarine Kožul (Slobodan Praljak, 1989.) i Kuća na pijesku (Ivan Martinac, 1985.).

Pivčević je, uz Kino klub Split, sudjelovao u digitalizaciji i restauraciji Kuće na pijesku koja se prikazala u splitskoj Kinoteci Zlatna vrata u srpnju ove godine te u zagrebačkom Kinu Tuškanac u rujnu. Film će biti dostupan i na službenoj stranici Ivana Martinca.

Pivčević je dobitnik nagrade Emanuel Vidović za životno djelo na u području umjetnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije