Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
legendarni arhitekt

Preminuo Oscar Niemeyer, tvorac futurističke Brazilije

oscar niermeyer
AFP/Pixsell
06.12.2012.
u 09:45

Jedan od najvećih revolucionara suvremene arhitekture karijeru je započeo 30-ih godina prošlog stoljeća, a u dugogodišnjem i plodonosnom radu iza sebe je ostavio više od 600 građevina diljem svijeta

Svijet je u srijedu navečer, samo nekoliko dana uoči svog 105. rođendana u bolnici u Riju napustio legendarni brazilski arhitekt Oscar Niemeyer Soare Filho.

Jedan od najvećih revolucionara suvremene arhitekture karijeru je započeo 30-ih godina prošlog stoljeća, a u dugogodišnjem i plodonosnom radu iza sebe je ostavio više od 600 građevina diljem svijeta. U svakako najpoznatije ubraja se katolička katedrala u Brasiliji za koju je je 1988. dobio prestižnu nagradu za arhitekturu Pritzker, sjedište komunističke stranke u Parizu te zgrada Ujedinjenih naroda u New Yorku koju je projektirao s Le Corbusierom.

Za glavnog arhitekta svog najambicioznijeg projekta – izgradnju novog glavnog grada Brazila, postavljen je 1956. godine. Upravo u futurističkim oblicima Brazilije vidljiva je njegova ''filozofija'' rada koja se bazirala na nekonvencionalnoj upotrebi betona.

''Krivudave linije univerzuma'' ostale su mu inspiracija sve do samog kraja, odnosno sve dok ga dobro zdravlje nije počelo napuštati 2010. godine. Posljednje dvije godine liječio se od upale pluća i dehidracije, a prije mjesec dana odveden je u bolnicu zbog zatajenja bubrega.

>>Izložba o odnosu domaće arhitekture i krajolika

 

Komentara 3

AU
autoritet
11:04 07.12.2012.

Brazilija kao grad je potpuni promašaj kojeg mrze i ljudi koji u njemu moraju živjeti, no neke su Niemeyerove zgrade dosta simpatične. Neka počiva u miru

Avatar billybull
billybull
15:08 08.12.2012.

@autoritet....daj lupi nesto jos gluplje....

LI
LILLIT
14:11 08.12.2012.

Kad bi barem Zagreb imao nekakvog Niemeyera!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije