Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminuo Zvonimir Torjanac, dobri duh hrvatskog teatra, filma i tv serija

Zvonimir Torjanac
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
09.09.2014.
u 15:43

Omiljeni glumac koji je razbijao tremu i bio zadužen za dobro raspoloženje glumio je u nizu filmova, serija, predstava...

Legendarni hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Zvonimir Torjanac umro je u Zagrebu četiri dana uoči osamdeset i četvrtog rođendana.

Rođen u Donjem Miholjcu 14. rujna 1930. godine, glumom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata. Deset je godina proveo u varaždinskom kazalištu "August Cesarec" s kolegama kao što su Ivo Serdar i Martin Sagner, da bi se potom skrasio u Zagrebu.

Dvadeset godina proveo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a dvanaest u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je neko vrijeme bio i na čelu Drame. Na kazališnim daskama odigrao je niz uloga pa je bio i Puba Fabriczy iz “Gospode Glembajevih”, Jankić iz drame “Svoga tela gospodar” ili Polonije iz “Hamleta”. Intenzivno je surađivao i s Histrionima, djelovao i u Teatru ITD, no široka publika najviše ga je znala po ulogama na filmu i napose u najpopularnijim TV serijama. I ovih dana lice Zvonimira Torjanca, tog slikovitog i srdačnog Slavonca ne silazi sa malih ekrana jer tek što je prestala emitirati kultnu seriju “Kuda idu divlje svinje” u kojoj je Torjanac bio zapažen kao Kamilo Lisac, slijedile su reprize omiljenih “Gruntovčana” gdje je Torjanac bio lugar Pišta ili pak ”Mejaša”. Ogroman je Torjančev doprinos hrvatskom filmu.

Taj omiljeni glumac koji je razbijao tremu i bio zadužen za dobro raspoloženje glumio je u nizu poznatih filmova kao što su to “Ljubica”, ”Izbavitelj”, “Letači velikog neba”, “U logoru”, “Oficir s ružom”, “Sokol ga nije volio”, “Čaruga”, “Potonulo groblje”…Uvijek spreman na društveni angažman, Torjanec je vodio Hrvatsko društvo dramskih umjetnika u vrijeme agresije na Hrvatsku, kada je sudjelovao u utemeljenju Festivala glumca u Vinkovcima, a bio je i predsjednik Hrvatskih umjetničkih snaga. Unatoč bolesti, još je na kraju prošle kazališne sezone dolazio na premijere u svoj HNK, ali i u druga zagrebačka kazališta. Kao rijetko tko, Zvonimir Torjanac bio je dobri duh hrvatskoga teatra.

Komentara 8

RA
rajkovict70
19:01 09.09.2014.

Zbogom Tori!!! Počivaj u miru!

DU
Deleted user
16:15 09.09.2014.

Legenda hrvatskog glumišta... a u VL ste si zaista dali truda.. dvije rečenice... sramota!

DU
Deleted user
19:01 09.09.2014.

Hvala za sve dobre uloge!Bilo je nezaboravno,a gledati će se još stoljećima,nadam se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije