Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sir ronald harwood

Preminuo čuveni oskarovac i scenarist filma "Pijanist"

Foto: Marechal Aurore/ABACA/PIXSELL
10.09.2020.
u 13:27

U 86. godini preminuo je Ronald Harwood, pisac, dramatičar i scenarist najpoznatiji po scenariju za film "Pijanist".

U 86. godini života preminuo je Sir Ronald Harwood, dramatičar i scenarist. Ostat će zapamćen po Oscarom nagrađenom scenariju za film "Pijanist" iz 2003. godine s Adrienom Brodyjem u glavnoj ulozi. 

Napisao je i više iznimno uspješnih drama poput "Quartet" i "The Dresser". Potonja je adaptirana u film s Albertom Finneyjem i Tomom Courtenayem u glavnim ulogama, a Harwood je za scenarij zaradio i nominaciju za Oscara. Treću nominaciju za prestižnu nagradu dobio je za adaptaciju memoara "Skafander i leptir" za koji je osvojio nagrade BAFTA, Humanitas i Prix Jacques Prévert du Scénario.

Ronald Harwood je rođen u Južnoj Africi, odakle se preselio u Veliku Britaniju 1950-ih godina. Uz rad u kazalištu i na filmu, napisao je i nekoliko uspješnih romana. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije