Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 95. godini

Preminula Doris Lessing, najstarija dobitnica Nobela za književnost

doris lessing
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
17.11.2013.
u 17:58

Kada je 2007. dobila Nobela sa osamdeset i sedam godina, bila je najstarija dobitnica te nagrade

U devedeset i petoj godini života umrla je britanska književnica i dobitnica Nobelove nagrade za književnost Doris Lessing. Kada je 2007. dobila Nobela sa osamdeset i sedam godina, bila je najstarija dobitnica te nagrade. U svom bogatom opusu izdvaja joj se roman „Zlatna bilježnica“ iz 1962. godine koji joj je osigurao svjetsku slavu. Što se tiče svježijih hrvatskih prijevoda, Profil je prije pet godina objavio „Zlatnu bilježnicu“ u prijevodu Mate Marasa, dok je VBZ objavio i knjigu „I ponovno, ljubav“ u prijevodu Marine Horkić.

Doris Lessing rođena je 22. listopada 1919. kao Doris May Tayler u Kermanšahu u tadašnjoj Perziji u obitelji britanskog podrijetla. Sa šest godina seli u južnu Rodeziju, tj. današnji Zimbabve. Obiteljski dom napušta sa petnaest godina, a prvi put se udaje sa devetnaest. Kratke priče objavljuje 1948., a prvi roman „Trava pjeva“ objavljuje 1949. kada se doselila u London i kada započinje njena profesionalna književna karijera. Objavila je ciklus od pet romana „Djeca nasilja“, te još jedan ciklus od također pet romana „Arhivi Canopusa u Argu“. Objavila je autobiografiju, pisala pjesme, libreta, ali i novelističke zbirke kao što su „Osobito mačke, i opet mačke“, „London na promatranju“, „Afrički smijeh“ i „Bake“. Dobitnica je brojnih nagrada, a 1984. objavila je knjigu pod pseudonimom Jane Sommers kako bi pokazala s kojim se poteškoćama susreću mladi nepoznati autori.

>> Kanađanka Alice Munro ne dolazi na dodjelu Nobelove nagrade

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije